Share
Analiza iz kapi krvi u Kliničkom centru Niš

Analiza iz kapi krvi u Kliničkom centru Niš

Klinički centar Niš dobio je na poklon od preduzeća “Magna Pharmacia” dva hematološka analizatora, jedan biohemijski analizator i jednu rashladnu komoru, koji će olakšati i znatno ubrzati rađenje analiza iz kapi krvi. Oprema je vredna oko 10 miliona dinara i upućena je Kliničkom centru Niš povodom jubileja – 25 godina rada koji će biti obeleženi krajem ove godine.

Klinicki centar Nis

– Jedan od aparata koje smo dobili na poklon radi kompletne hematološke analize iz kapi krvi, što će olakšati dijagnostiku kod dece i starijih osoba jer se do sada uzimala isključivo krv iz vene. Drugi aparat, najnovije generacije, ima kapacitet rada od 80 uzoraka na sat vremena što je neuporedivo brže od svih aparata koje posedujemo, objasnio je direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Analiza iz kapi krviProf. dr Radovanović: “Aparati su postali vlasništvo KC Niš”; Foto: MC Niš

On je naveo da aparati nisu dobijeni na korišćenje već su postali vlasništvo KC Niš a potrošni materijal koji se koristi je jeftiniji pa će se time i uštedeti na nabavkama.

– Donator je za doniranu opremu obezbedio i besplatan servis i održavanje opreme za period od osam godina.Uz novu magnetnu rezonancu koju nam je kupilo Ministarstvo zdravlja, i dve nove operacione sale, obezbeđene takođe uz pomoć donatora, i ova donacija će nam po moći da budemo bliži građanima i povećamo kvalitet usluga, rekao je prof. dr Radovanović.

Od istog donatora, osim vrednih aparata, KC Niš dobio je i donaciju u novcu u iznosu od 230.000 dinara za potrebe izgradnje prostora za smeštaj magnetne rezonance, tako da ukupna vrednost donacije iznosi 10.303.279 dinara.

 

Izvor: Blic