Share
Predstavljanje: Lumia 532 vs Lumia 535

Predstavljanje: Lumia 532 vs Lumia 535

Nokia je stara i vrlo poznata kompanija koja se od svog osnivanja bavi proizvodnjom mobilnih telefona, a koja je od pre par godina u vlasništvu poznate kompanije Microsoft. Iako su se priključili proizvodnji pametnih telefona sa malim zakašnjenjem, to ih nije sprečilo da proizvedu jako kvalitetne uređaje. Sami njihovi smartfoni su prilično unikatni na tržištu po načinu izrade, što je i karakteristično za ovakvu kompaniju. Kroz narednu recenziju ćemo uporediti dva modela iz Lumia serije, a reč je o Lumia 532 i Lumia 535 koje smo imali prilike nedavno da testiramo.Lumia_532_vs_Lumia_535_01Lumia 532 je znatno manji uređaj od modela 535. Njegove dimenzije su 118.9×65.5×11.6mm što ga čini malim, ali i ujedno debelim uređajem. To je ipak karakteristično za cenovnu kategoriju u kojoj se nalazi, ali pozitivna strana uređaja je što je lako prenosiv, odlično leži u ruci i nema klizanja. Plastika je uglađena, dostupna je u 4 varijante: zelena, narandžasta, bela i siva. Kvalitet izrade je dobar, ali je za izradu iskorišćena jako jeftina plastika. Bez obzira na to uređaj u rukama deluje da je znatno skuplji, a ujedno omogućava upravljanje jednom rukom bez poteškoća. Dizajn uređaja je pravougaoni sa oštrim uglovima i ravnim bočnim stranama. One su blago zaobljene tek toliko da ne budu oštre, ali pružaju odličan oslonac za prste desne ruke.Lumia_532_vs_Lumia_535_02

Što se tiče rasporeda tastera, Microsoft ovde nije ništa promenio što bi ovaj uređaj učinilo originalnijim od ostalih uređaja iz njihovog asrotimana. Tasteri za kontrolu jačine zvuka i za uključivanje i isključivanje displeja, pozicionirani su na desnoj strani. Nalaze se nadomak palca desne ruke i lako ih je kontrolisati. Što se tiče njihove izrade nemamo zamerki. Jako su osetljivi i odlično reaguju. Leva strana je prazna. USB ulaz se nalazi na donjoj strani, format je Micro USB verzije 2.0, dok se na gornjoj strani nalazi 3.5mm ulaz za slušalice.

Zadnji deo uređaja je uklonjiv. Ispod njega se nalazi slot za bateriju koju je moguće menjati bez servisa, a uz to tu su slotovi za SD i SIM kartice. Formati kartica su Micro SD i Micro SIM. Što se tiče plastike na zadnjem delu, izrada je dobra ali je kvalitet same plastike loš pa je bilo malog savijanja usled pritiska na nju. Na sredini plastike smo uočili jedan diskretno urezan logo kompanije Microsoft, iznad smo uočili sočivo zadnje kamere bez blica, dok se u donjem delu nalazi rešetka ispod koje se nalazi sekundarni zvučnik.

Na prednjoj strani iznad ekrana se nalazi logo kompanije, glavni zvučnik, senzori i sočivo prednje kamere. Ispod ekrana su tri kapacitivna tastera, osetljivi su na dodir i lepo su označeni pa nema “nabadanja” u toku korišćenja. Za ekran Nokia je iskoristila jefinu TFT matricu sa rezolucijom od 480×800 piksela i dijagonalom od 4 inča. Gustina ekrana je 233 dpi što i nije toliko loše za ovakav ekran. Pozadinsko osvetljenje je dobro i ima mogućnost podešavanja u tri nivoa. Zasićenje je dobro, a ekran se na testiranju odlično ponašao kako u sobi tako i na suncu. Jedina karakteristka zbog koje nam se uređaj nije dopao jeste mala dijagonala za razliku od modela 535 koji ima veći ekran. Takođe još jedna negativna ocena je oleofobski premaz koji je jako slab pa su otisci prstiju jako vidljivi.

Čipset modela Lumia 532 se bazira na Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200 sa poznatim Cortex-A7 procesorom čija jezgra imaju radni takt od 1.2GHz. Uz njega ide Adreno 302 grafička kartica i 1GB RAM-a što je dovoljno za sve aplikacije kreirane za WP operativni sistem. Na rad uređaja nemamo primedbi. Na testiranju je sve radilo glatko i bez kočenja. Što se tiče interne memorije, ugrađeno je 8GB od čega je dostupno 3.7GB. Moguće je proširiti memoriju Micro SD karticom do 128GB u šta smo se uverili na testiranju. Sa softverske strane, uređaj koristi Windows Phone operativni sistem što je logično s obzirom da je proizvođač Microsoft. Reč je o verziji 8.1 koja u poređenju sa prethodnom verzijom 8.0 ne donosi gotovo ništa novo u vidu funkcionalnosti. Sve izmene su tu samo iz estetskih razloga. Takođe još jedan poznat problem sa kojim su suočeni svi korisnici WP operativnog sistema jeste ograničenje u vidu aplikacija jer se veliki broj proizvodi za Android.

Glavna kamera uređaja ima 5 megapiksela sa fiksnim fokusom za razliku od Lumia-e 535 koja ima autofokus. Fotografije kreirane ovom kamerom su solidnog kvalteta, sa maksimalnom rezolucijom od 2592×1944 piksela. Maksimalni potencijal kamera daje po danu kada su fotografije najkvalitetnije dok, je video snimak u 480p formatu. Prednja kamera je slaba. Ona je u VGA kvalitetu i više je tu iz estetskih razloga. Za selfije je slaba, a za video pozive jedva završava posao. Što se tiče baterije, litijum-jonska baterija pokreće uređaj. Kapacitet baterije je 1560mAh i sa prosečnim korišćenjem baterija traje nepuna 2 dana dok se prilikom višeg intenziteta brže prazni i traje oko 1 dan.

Sa druge strane imamo model Lumia 535. On je za razliku od modela 532 nešto većih dimenzija koje iznose 140.2×72.4mm dok je dosta tanji od konkurenta sa debljinom od 8.8mm. Kućište je isto napravljeno od plastike, kvalitet je nešto viši, ali je ujedno i cena veća. Uređaj je pravougaonog oblika za zaobljenim uglovima i fino zaobljenim bočnim stranama. Kućište je dostupno isto u 4 boje i to narandžasta, zelena, bela i siva. Težina uređaja je 146 grama, ali razlika u težini nije mnogo primetna. Bez obzira na dimenzije uređaj odlično stoji u ruci, moguće je rukovanje jednom rukom, a bez problema staje u džep. Raspored tastera je isti. Regulacija zvuka i otljučavanje/zaključavanje uređaja vrši se sa desne strane uz pomoć palca desne ruke dok je leva strana prazna i pruža dobar oslonac za ostale prste.

Micro USB 2.0 port je takođe na donjoj strani dok se na gornjoj nalazi ulaz za slušalice. Zadnji panel uređaja je malo drugačiji. Na njemu se nalazi jasno vidljiv Microsoft logo, iznad njega je ispupčeno sočivo glavne kamere, a levo od njega je LED blic. U donjem delu se nalazi rešetka sporednog zvučnika sa diskretnijim dizajnom nego što je to slučaj kod Lumia-e 532. Zadnji deo je uklonjiv. Ispod njega se nalazi slot za bateriju, slot za SD karticu formata Micro SD i dva slota za SIM kartice formata Micro SIM. Plastika je kvalitetnija pa nema krckanja, a uređaj ne klizi.

Na prednjoj strani iznad ekrana nalazi se logo kompanije, sočivo prednje kamere, glavni zvučnik i senzori. Gotovo isti raspored kao i kod 532. Ispod ekrana su tri kapacitivna tastera sa lepo vidljivom oznakom. Što se tiče izrade ekrana, ona je daleko bolja od modela 532 kako na papiru tako i u praksi. Naime ekran ima dijagonalu od 5 inča sa rezolucijom od 540×960 piksela. Ipak odnos rezolucija/dijagonala je isti kao i kod prethodnika jer je ekran veći pa je rezolucija srazmerna ekranu. Matrica se bazira na novijoj IPS LCD tehnologiji koja donosi bolje pozadinsko osvetljenje i bolje uglove gledanja. Oleofobski premaz je takođe loš i brzo ostaju otisci prstiju na šta smo se vremenom navikli, a prijatno iznenađenje kod ovog modela je Gorilla Glass zaštita treće generacije.

Hardverska konfiguracija je ista kao i kod prethodnog modela Lumia 532. Qualcomm Snapdragon 200 čipset, četvorojezgrani Cortex-A7 procesor sa radnim taktom 1.2GHz i Adreno 306 grafička kartica. Uređaj radi brzo i bez kočenja, a 1GB RAM-a je takođe sasvim dovoljan za sve aplikacije za WP operativni sistem. Interna memorija iznosi 8GB i takođe je dostupno oko 3.7GB dok je moguće proširenje Micro SD karticom do 128GB što smo takođe testirali. O softveru nema šta više da kažemo već smo rekli dovoljno prilikom testiranja modela Lumia 532. Interfejs je isti, sve radi brzo, ograničenja za aplikacije su ista. Baterija je iste izrade tj. litijum-jonska sa većim kapacitetom koji iznosi 1920mAh. Međutim ovaj uređaj troši znatno više energije pa baterija traje oko jedan dan što je karakteristično za smartfone.

Što se tiče glavne ili zadnje kamere rezolucija senzora je ista u poređenju sa 532 modelom i iznosi 5 megapiksela. Veličina senzora je 1/4″. Međutim kod ovog uređaja dostupan je LED blic kako bi slikanje po mraku bilo lakše, a umesto običnog fokusa tu je autofokus. Maksimalna rezolucija fotografije je nešto manja i iznosi 2592×1936 piksela. Video snimci su isto u 480p formatu i nema neke velike razlike. Sve u svemu kamera ne nudi veći kvalitet u odnosu na prethodni model, jedino što ima autofokus i blic. Prednja kamera već donosi znatno veće izmene. Ona ima senzor od 5 megapiksela u čemu je neprikosnoveno bolja od modela Lumia 532, a kreira dosta kvalitetnije fotografije. Međutim kamera za video pozive završava posao, ali ne nudi preterano veliki kvalitet slike niti ima nekih posebnih opcija za kreiranje selfija.

Zaključak:

Na testiranju su nam se dopala oba uređaja i zaista nude dosta toga za cenu po kojoj su dostupni. Izbor pobednika nije bio lak, ali na kraju ovog duela Lumia 535 je trijumfovao sa boljom kamerom i lepšim dizajnom. Cena modela Lumia 532 je oko 110€ dok je Lumia 535 skuplji i košta oko 150€. Za tu cenu nudi veći i lepši displej, ali u pogledu karakteristika ne nudi ništa preterano novo. Sa druge strane Lumia 532 je trijumfovala u kategoriji trajanja baterije jer smo kod nje izvukli 2 dana korišćenja dok smo kod 535 izvukli jedan dan. Sve u svemu oba uređaja su dobra, namenjeni su korisnicima sa niskim zahtevima ili sa ograničenim budžetom, a koji od ta dva će korisnici izabrati zavisi od ukusa.

Specifikacije:

Proizvođač: Microsoft/Nokia Microsoft/Nokia
Model: Lumia 532 Lumia 535
Tip ekrana: TFT LCD IPS LCD
Dijagonala ekrana: 4.0″ 5.0″
Rezolucija ekrana: 480 x 800 px 540 x 960 px
Gustina ekrana: 233 ppi 220 ppi
Multitouch: Da Da
Zaštita: Ne Corning Gorilla Glass 3
Procesor: Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7
Čipset: Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200 Qualcomm Snapdragon 200
Grafička kartica: Adreno 306 Adreno 306
RAM: 1 GB 1 GB
Interna memorija: 8 GB 8 GB
Micro SD proširenje: Da, do 128 GB Da, do 128 GB
Operativni sistem: Windows Phone 8.1 Windows Phone 8.1
Primarna kamera: 5 MP 5 MP
Maksimalna rezolucija fotografije: 2592 h 1944 px 2592 x 1936 px
Sekundarna kamera: VGA 5 MP
Video zapis: 480p 480p
Blic: Ne Da, LED
Autofokus: Ne Da
SIM: Micro SIM, Dual SIM Micro SIM, Dual SIM
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, hotspot
Bluetooth: v4.0, A2DP v4.0, A2DP, LE, apt-X
GPS: A-GPS, GLONASS Da, sa A-GPS, GLONASS
NFC: Ne Ne
LTE 4G: Ne Ne
USB: microUSB v2.0 microUSB v2.0
Baterija: Li-Ion Li-Ion
Kapacitet baterije: 1560mAh 1905mAh
Dimenzije: 118.9 x 65.5 x 11.6 mm 140.2 x 72.4 x 8.8 mm
Težina: 136.3g 146g

Zvanični sajt proizvođača: http://www.nokia.com/

Video pregled:

Lumia 532:

Lumia 535:

 

Autor: ITN Team

Izvor: itnetwork.rs