Share
Jutarnji seks – lek za sve

Jutarnji seks – lek za sve

Ne odlažite alarm – jutarnji seks poboljšava imunitet, podiže raspoloženje, povećava plodnost, čisti ten, jača kosu i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

seks jutro

Više od 58 odsto ljubavnih parova seksualnim se aktivnostima bavi između 11 sati uveče i 1 sat ujutru, ali oni koji ljubav vode ujutru imaju više dobrobiti, piše “Medical Daily”. Prema podacima Kinsi instituta za istraživanje seksa, pola i reprodukcije, parovi u dobi od 18 do 29 godina u proseku vode ljubav 112 puta godišnje, oni od 30 do 39 godina 86 puta, dok se u 40-ima taj broj smanji na 69 puta tokom godine.

Bilo da je kasnovečernji seks stvar navike, instinkta ili pogodnosti, jutro je puno bolji izbor od večeri, tvrdi južnoafrički seksolog Glen Rovan. “Jutarnji seks inicira intimnost i emocionalno zbližavanje na početku dana, a i tada najčešće ima najmanje ometanja”, kaže dr Fren Volfiš.

Dodaje kako brojne studije dokazuju kako jutarnji seks popravlja raspoloženje bolje od obilnog doručka ili šoljice kafe. Uzrok tome je povećana proizvodnja hormona serotonina nakon orgazma, a koji deluje kao antidepresiv na mozak.

Povećava plodnost

Česti jutarnji seks poboljšava kvalitet sperme i povećava plodnost kod žena, pokazalo je istraživanje Klinike za veštačku oplodnju u Sidneju. Prema njemu se redovnom jutarnjom ejakulacijom kvalitet sperme kod muškaraca popravlja za oko 12 odsto, što povećava izglede za uspešnu oplodnju.

Čisti ten i jača kosu

Orgazam tokom jutarnjeg seksa izaziva otpuštanje hemikalija koje povećavaju nivo estrogena u telu. Zbog toga dolazi do poboljšanja cirkulacije i smanjivanje nivoa testosterona, što se odražava na stanju kože i kose. Jutarnji seks tako zaista daje poseban sjaj ljudima, zaključili su naučnici sa Univerziteta Viskonsin.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Seks u jutarnjim satima nekoliko puta nedeljno štiti zdravlje srca, posebno kod muškaraca, pokazala je 10-ogodišnja studija Univerziteta u Belfastu na više od 1.000 ljudi. Osim što služi kao dobra vežba, jutarnji seks smanjuje nivo hormona stresa kortizola, koji povećava rizik od infarkta i od sužavanja krvnih sudova.

Jača imunitet

Proizvodnja imunoglobulina A veća je tokom jutarnjeg seksa nego seksa u bilo koje drugo doba dana. IgA su antitela koja služe za odbranu organizma od infekcije, a ljudi koji redovno vode ljubav ujutro imaju i do 30 odsto veće nivoe IgA u krvi, utvrdila je studija Univerziteta Vilkes.

 

Media Press