Share
Premijer Vučić: Evo kome će i koliko biti povećane plate i penzije

Premijer Vučić: Evo kome će i koliko biti povećane plate i penzije

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će od januara naredne godine biti povećane plate.

novac dinar

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će penzije biti linearno povećane za 1,25 odsto.

On je, na konferenciji za štampu, povodom dogovora sa MMF-om, rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1.736.154, od čega 60 odsto nije bilo suočenos a smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.

“Naša odluka je za sve penzionere, kako one sa niskim, tako i oni sa većim, da linearno povećamo penzije za 1,25 odsto”, naglasio je Vučić.

On je ukazao da to znači da će penzioner koji je imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, dobijati 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.

MMF, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže.

Opterećenje za penzije od 1,25 odsto predstavlja veće opterećenje po budžet od plata, primetio je premijer

Od januara 2016. učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama imaće plate četiri odsto veće, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

“Mislim da je to značajno i ja čestitam učiteljima i nastavnicima, a mi smo se potruditli da to bude najveće povećanje”, rekao je premijer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Istovremeno, kako je rekao, univerzitetskim profesorima plate će biti povećane za dva odsto i reč je o trajnom povećanju.

U zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite plate će biti povećane za tri odsto, najavio je premijer.

Plate zaposlenima u vojsci i policiji od januara 2016. biće uvećane dva odsto, najavio je danas premijer Aleksnadar Vučić.

Kako je rekao, MMF je smatrao da njima ne treba povećati plate i pregovori su u jednom trenutku zbog toga bili u krizi, ali su argumenti vlade bili korektni.

On je najavio da će biti povećane plate i svima onima u javnom sektoru koji su imali primanja ispod 25.000 dinara.

 

Izvor: Alo