Share
Dani Stevana Sremca: Svečano uručenje nagrade “Stevan Sremac“

Dani Stevana Sremca: Svečano uručenje nagrade “Stevan Sremac“

U sredu, 18. novembra u holu Gradske kuće, Vladanu Matijeviću književniku iz Čačka , svečano će biti uručena prestižna književna nagrada “Stevan Sremac”. Program počinje u 19 sati i 30 minuta.

Vladan Matijević, dobitnik nagrade  00Vladan Matijević, dobitnik nagrade

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Stevan Sremac“, Vladan Matijević, rođen je 1962. godine u Čačku, u čijem predgrađu i danas živi. Osamnaest godina je radio u fabrici bazne hemije, od 2005. zaposlen je u galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku.vm2

Početkom osamdesetih počeo je sa pisanjem poezije, a 1991. objavljuje zbirku pesama „Ne remeteći rasulo“, koja predstavlja prelomni trenutak u njegovom životu.

Kratki roman „Van kontrole“ je njegovo prvo prozno delo. Do danas je objavio jedanaest knjiga, većina je imala više izdanja. Romani “Van kontrole”, “Časovi radosti” i “Vrlo malo svetlosti” prevedeni su na francuski, nemački, španski, italijanski i makedonski jezik. Pojedine priče su prevedene na desetak svetskih jezika, a drama “Udarna igla” i na ruski jezik.

vm1

U jednom intervjuu nagrađeni pisac je rekao:

„Umetničko stvaranje, pisanje posebno, nije sportsko takmičenje koje čoveka obavezuje na sve bolje rezultate. Da bi se od njega živelo mora se misliti na tiraže i objavljivati bar jednom godišnje. Ja to ne mogu. Živeo sam za pisanje, ali ne i od njega, i ne vidim kako bi se to moglo promeniti?! To je moja sudbina.”

Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u Srbiji, između ostalih i Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. godine i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine.

Svečani program uručenja nagrade predviđa, osim obraćanja laureata Vladana Matijevića, i obrazloženje nagrade koje će pročitati Slađana Ilić predsednica žirija, a u umetničkom delu učestvovaće glumac Dejan Cicmilović, vokalni solista Đorđe Jović i gitarista Miomir Radosavljević. Urednica je Stana Dinić Skočajić iz Niškog kulturnog centra.

Manifestacija “Dani Stevana Sremca” nastavlja se u četvrtak 19. novembra u gimnaziji “Stevan Sremac” u 14 sati, kada je planiran otvoreni intervju sa laureatom.

Stevan SremacStevan Sremac

 

 

Foto (naslovna): M.B.

Izvor: niskevesti.rs