Share
OPASNOST: Oralni seks izaziva rak češće od cigareta?

OPASNOST: Oralni seks izaziva rak češće od cigareta?

Infekcija koja se prenosi oralnim seksom mogla bi uskoro da pretekne cigarete kao glavnog uzročnika raka usne duplje, upozoravaju stručnjaci.

oralni seks

Iako su godinama pušenje, preterano konzumiranje alkohola i žvakanje duvana bili glavni uzročnici karcinoma, stručnjaci sa klinike “Euroclinix” kažu da bi u budućnosti oralni seks mogao da bude glavni krivac za to. Tačnije, HPV virus koji se tim putem prenosi.

HPV, ili humani papiloma virus, najčešći je uzrok raka grlića materice, ali se takođe krivi za 25 odsto raka usne duplje i 35 odsto raka grla. Poznato je da je Majkl Daglas jednom prilikom izjavio da je rak grla dobio upravo od oralnog seksa. Međutim, naučnici kažu da je jako teško tačno odrediti koji efekat ovaj virus ima na organizam, jer postoje i drugi faktori rizika u igri.

hpv 01

Naime, čak i ako pacijent koji ima rak grla ima HPV, to ne znači da je taj virus i uzročnik za rak. Međutim, ono što je poznato jeste da ovaj virus postaje deo genetskog materijala kancerogenih ćelija i podstiče njihov rast.

Ne slažu se svi stručnjaci sa trvdnjom da će oralni seks preteći pušenje na prvom mestu uzročnika raka usta, ali zabrinjavajući su podaci da sve više mladih ljudi, koji ne puše, boluje od ove opake bolesti.

Humani papiloma virus prenosi se seksualnim putem, a posebno je nezgodan jer može da se prenese čak i ako koristite kondom. Jedini način da upražnjavate u potpunosti bezbedan oralni seks jeste redovan odlazak kod ginekologa i urologa.

 

Izvor: 24sata.rs