Share
Gmail bag hakerima dozvoljava da lako imitiraju bilo koga u mejlu

Gmail bag hakerima dozvoljava da lako imitiraju bilo koga u mejlu

Želite da imitirate nečiji mejl nalog? Iznenadićete se koliko je to zapravo lako zahvaljujući Gmail bagu koji je otkrila Jan Žu, nezavisni stručnjak za bezbednost.

GMAIL 01Gugl ne smatra da je ovo ozbiljan problem, Foto: Profimedia.rs

Sve što je potrebno jeste da promenite ime koje se prikazuje umesto vaše prave mejl adrese kada komunicirate sa nekim. Ovo možete uraditi u podešavanjima i na taj način ćete sakriti svoju pravu mejl adresu.

Žu je odabrala ““security@google.com” kao ime koje će se prikazivati u Gmail mejl aplikaciji.

Primetićete da je ona koristila duple znake navoda na početku adrese jer zahvaljujući tome prikrivate vaš pravi mejl, a osoba kojoj ga šaljete misliće da on dolazi od Guglovog tima za bezbednost.

Ovo mogu koristiti i hakeri jer im pruža način da imitiraju različite organizacije i traže vam da im pošaljete lične podatke.

Iako je u pitanju ozbiljan problem, Gugl još nije odlučio da se pozabavi rešenjem. Žu je kontaktirala kompaniju, a u odgovoru je stajalo da Gugl ne smatra da je u pitanju ozbiljna bezbednosna ranjivost.

Veliki problem leži i u činjenici da, iako je oduvek bilo moguće “lažirati” adrese mejla, te mejlove su uglavnom hvatali filteri koji se bore protiv spama ili su dolazili sa upozorenjem.

mail posta

Međutim, zahvaljujući ovom bagu, sada je moguće zaobići te zaštitne mehanizme.

Pažljivo čitajte sve mejlove koje dobijate, i dva puta razmislite pre nego što sa nekim podelite osetljive informacije.

 

Izvor: 24sata.rs