Share
NEVEROVATNO PAMETNI: Ovako će izgledati smartfoni za pet godina!

NEVEROVATNO PAMETNI: Ovako će izgledati smartfoni za pet godina!

Tehnologija iz dana u dan napreduje, a šta će se sve pojaviti za pet godina, možemo samo da sanjamo. U međuvremenu, direktorka Google-a, Aparna Čenapragada, pokušala je da da odgovor na ovo pitanje

pametni-telefoni-buducnosti-620x350

Ako ste se ikada zapitali kako b ipametni telefoni mogli da izgledaju za pet godina, direktorka Google-a, Aparna Čenapragada, je sada dala odgovor na to pitanje. Prema njenim rečima, tehnologija će se još više razviti, aplikacije  će biti naprednije, a informacije koje korisnici žele će im se same pojavljivati.

Uređaji će naučiti našu rutinu, a pretraživače naše misli

– To je ono što sve vodeće tehnološke kompanije pokušavaju da razviju– informacije koje pronalaze vas, a ne obrnuto. Mobilni telefoni će naučiti vašu rutinu, pretraživači će zapamtiti vaša interesovanja, a vaši uređaji će znati o čemu mislite i šta želite da znate – pojasnila je direktorka Google-a.

Vreme je novac, zato će se i mobilni telefoni ubrzati

Aparna je objasnila kako je prvi korak unapređenju praćenje želja korisnika, a korisnici generalno nemaju vremena. Želimo da informacije dobijemo odmah i ne želimo da čekamo dugo na otvaranje neke stranice.

– Danas možete raditi i više stvari odjednom, dok ste pre morali da odlučite hoćete li posetiti Facebook ili slušati muziku. Mobilni sada omogućavaju obavljanje više funkcija odjednom, što takođe štedi vaše vreme. U budućnosti će i to još više napredovati – objasnila je ona.

privacy

Narušavanje privatnosti će postati prošlost

Bivši izvršni direktor Facebooka, Dejvid Markus, smatra kako narušavanje privatnosti nije nešto čega se trebamo bojati jer je napredno i korisno, a Čenapragada se slaže.

Dugo sam o tome razmišljala, ali sam shvatila da to nije nešto oko čega se treba brinuti. Zbog čega? Jer će sve funkcionisati na način da je tehnologija tek pomagač, a korisnik ima glavnu reč. Ljudi će sami moći da biraju sadržaje koji ih zanimaju, odnosno podesiti aplikaciju na način koji njima odgovara. Takođe, otkrivanje lokacije je potrebno isključivo iz koristi korisnika, na primer u saobraćaju– ona vas upozorava da ne vozite prema gužvi ili mestu nesreće – istakla je direktorka Google-a.

 

Izvor: Telegraf.rs