Share
Pozorišna predstava „Nadežda Petrović – Autoportret u množini“

Pozorišna predstava „Nadežda Petrović – Autoportret u množini“

Savez studenata Filozofskog fakulteta u Nišu organizuje pozorišnu predstavu „Nadežda Petrović – Autoportret u množini“, koja će biti izvedena u četvrtak, 24. decembra u niškom Narodnom pozorištu od 20 sati.

Nadezda Petrovic 01

Ideja ze realizaciju pozorišne predstave “Nadežda Petrović autoportret u množini’‘ rodila se iz potrebe da se angažuju nedovoljno iskorišćeni kapaciteti mladih umetnika. Kako se produkcija svela na nužnost, odlučili smo da sagledamo naše kreativne kapacitete i da realizujemo predstavu. Za temu predstave izabrali smo Nadeždu Petrović, slikarku koja svojim delima i životom predstavlja prvu srpsku avangardnu umetnicu. Radnja predstave se odvija u Valjevskoj bolnici gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana.

U godini koja predstavlja sto godina od smrti velike slikarke poželeli smo da posetimo na njeno umetničko i životno delo.
Želimo da se pozabavimo tradicijom koja nije prošlost već kontinuitet. Povezali smo ono što je danas sa onim što je bilo juče i sa onim što će doći. Tradicija je, u stvari, vizija, snaga i kvalitet da stvoriš nešto dobro u vremenu u kome živiš i stvaraš.

Nadežda-Petrović 02

Takođe izvođenjem predstave želimo da ukažemo na položaj umetnika i umetnosti u savremenom trenutku. Cena ulaznice za predstavu je 200 dinara, na kojoj je lik Nadežde Petrović, i da postavimo pitanje: Koliko danas košta umetnost? Da li je mnogo Nadežda za Nadu? – navode organizatori.

Tekst: Miljana Đorđević
Režija: Dragana Jovanović
Igraju: Dragana Jovanović, Katarina Mitić Pavlović
Muzika: Bora Dugić
Kostim: Dejan Gocić
Video rad: Bane Ilić
Dizajn svetla: Dejan Mitić

Karte za pozorišnu predstavu „Nadežda Petrović – Autoportret u množini“, možete kupiti u kancelariji Saveza studenata u Nišu, po ceni od 200 rsd.

 

Autor: Media Press