Share
Nakon ovog saznanja nikada više nećete spavati uz uključen televizor

Nakon ovog saznanja nikada više nećete spavati uz uključen televizor

Veliki broj ljudi imaju naviku da zaspe uz uključeni televizor i kažu da im je tako lakše da utonu u san. Ako ste i vi deo te grupe, onda morate da znate da vam to itekako remeti proces spavanja i ostavlja posledice na vaše zdravlje.

televizor-spavanje

Po pitanju sna naučnici su saglasni – ljudsko telo treba da spava u potpunom mraku.

Kada sunce izađe i pojavi se dnevno svetlo, receptori svetla u mrežnjači šalju nam signal da je vreme za buđenje i sprečavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizamu.

“Kada padne mrak telo dobija signal da je vreme za san i ispušta hormon spavanja. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput upaljenog onda ćete imati nemiran san.”

Situacija je obrnuta kada padne mrak. Tada telo dobija signal da je vreme za krevet i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput upaljenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svetlo značajno remeti osnovne telesne funkcije, cirkadijarni ritam i ulazak u fazu spavanja u kojoj ćete se najbolje odmoriti.

spavanje odmor tv

To rezultira osećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i teskobe kada se probudite.

Isto važi i za spavanje uz upaljeni kompjuter ili prigušena svetla – neurološka istraživanja pokazala su da oboje dovodi do lošeg raspoloženja. Stoga se pokušajte rešiti te navike. Ako ipak ne možete da zaspite bez televizora, obavezno ga podesite na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posledice lošeg sna.

tv spavanje

 

Izvor: dnevno.rs