Share
Imate profil na društvenim mrežama? Uradite ovo radi bezbednosti!

Imate profil na društvenim mrežama? Uradite ovo radi bezbednosti!

Sajber kriminal je stvaran i veoma ozbiljna pretnja – zato nema razloga da se ne zaštitite bolje na Internetu. Da biste znali gde grešite, sajt Metro napravio je listu grešaka i šta biste morali da korigujete da ne biste bili žrtva hakerskog napada.

Haker-sajber kriminal

Prihvatajte za prijatelje samo one ljude koje poznajete. Ukoliko dozvolite strancima da vide vaše profile na društvenim mrežama samim tim im pružate pristup ličnim informacijama.

Ne klikćite na linkove koje vam šalju online prijatelji dok ih ne pitate o čemu se zapravo radi. Obično, prijatelji šalju lilnkove do smešnih fotografija i zanimljivih tekstova, ali treba da proverite svaki od njih pre nego što kliknete, pogotovo ako vam deluju sumnjivo.

Ne delite lične informacije. Ne treba da pazite samo na informacije u vezi sa bankovnim računom. Online nalozi mogu biti podešeni sa vrlo malo informacija, pa ako ne želite sa drugima da delite svoje lične podatke, nemojte ih ni stavljati online.

Nemojte zanemariti podešavanja privatnosti. Twitter i Instagram imaju opcije za odbijanje zahteva, dok Facebook nudi malo detaljnije opcije kada su podešavanja privatnosti u pitanju. Iskoristite te pogodnosti.

Promenite lozinke kako ne biste koristili istu za sve online naloge koje imate. Jedna ista lozinka za sve naloge nije pametno rešenje. Napravite nekoliko jakih koje će sadržati velika i mala slova, ali i brojeve.

Nabavite bezbednosni softver kako biste se zaštitili na Internetu. Sigrurno će vam biti od pomoći.

 

Izvor: mondo