Share

“Delfini” tri koraka do evropskog zlata

Vaterpolisti Srbije u osmini finala EP savladali Slovačku sa 10:5. Evropski prvaci se u ponedeljak (20.15) sastaju sa Rusijom ili Nemačkom

sp-vaterpoloSrpski vaterpolisti; foto: N. Paraušić

Ostala su još tri koraka do odbrane evropskog trona. Vaterpolisti su u magičnoj „Areni“ u osmini finala igrali onoliko dobro koliko je bilo potrebno da potope borbene, uporne, ali ne i previše opasne Slovake – 10:5 (3:3, 3:1, 2:1,2:0). Naši se u ponedeljak (20.15) u četvrtfinalu sastaju sa boljim iz nedeljnog duela Rusija – Nemačka.

„Delfini“ su kao i protiv Francuza u meč ušli malo laganije. Srbi nisu bili siloviti kako znaju, a inspirisani i rasterećeni Slovaci su u prvoj četvrtini bili ravnopravan rival. I nisu dozvolili našima nikako da se odlepe. Na svaki gol vladara planete odgovarali su istom merom. Zato je prvih osam minuta odigrano miroljubivo – 3:3.

U drugoj četvrtini naši su delovali mnogo ubedljiviji. Zaigrali su agresivnije u odbrani, lepršavije u napadu i za dva minuta su se golovima Milana Aleksića odlepili na 5:3. Slovaci su forsirali dug napad, jer nikako nisu želeli da uđu u srpsku mašinu. To ih ipak nije spasilo od srpskih napadača. Ubrzo je Duško Pijetlović na efektan način realizovao igrača više za 6:3. Da su, ipak, dobri vaterpolisti Slovaci su pokazali u finišu prvog poluvremena, kada je Famera iz daljine zakucao loptu u mrežu.

I treća četvrtina je odigrana dosta mirno. Slovaci su uspeli u nameri da uspore naš napad, ali ne i da ozbiljno priprete. Da niko u prepunoj Areni ne bi bez razloga strepeo pobrinuli su se Stefan Mitrović i Duško Pijetlović koji su osigurali spokojnih 8:4.

Da im je stalo da izbegnu težak poraz pokazali su Slovaci u poslednjoj četvrtini u kojoj su odugovlačili igru i retko šutirali na gol protivnika. To je dalo rezultat jer su naši samo dvaputa matirali odličnog Kozmera. Gosti su u finišu propustili priliku da smanje, jer Famera nije po propisima izvezo peterac.

BAZEN: „Kombank arena“. Gledalaca: 11.000. Sudije: Kun (Mađarska) i Santoš (Portugalija). Igrač više: Srbija 4 (4), Slovačka 3 (2). Peterci: Srbija 1 (1), Slovačka 1 (0).
SRBIJA:
Gojko Pijetlović (1 odbrana), Mandić, Gocić, Ranđelović, Ćuk 1, Duško Pijetlović 2, Nikić, Aleksić 2, Jakšić, Filipović 2, Prlainović 2 (1), Stefan Mitrović 1, Branislav Mitrović (6 odbrana).
SLOVAČKA: Kozmer (10 odbrana), Famera 2, Zatovič, Hrošik 2, Durik, Balaž, Seman,Tkač, Bjelik, Polovic, Kolarik, Bruder 1, Gogola.

 

Autor: S. Krstović

Izvor: novosti.rs