Share
Obrišite skrivenu mapu u Instagramu koja pokazuje gde živite

Obrišite skrivenu mapu u Instagramu koja pokazuje gde živite

Instagram želi da delite svoje posebne trenutke preko njegove aplikacije, ali ako je koristite već neko vreme, postoje velike šanse da ste sa ostatkom sveta podelili previše ličnih podataka.

INSTAGRAM 0Instagram drugima otkriva više nego što mislite, Foto: Profimedia.rs

Sve do avgusta protekle godine, ukoliko ste odabrali opciju „Add to Photo Map“ u podešavanjima, svaka fotografija koju se objavili imala je svoju geografsku odrednicu i bila je prikazana na mapi unutar aplikacije. U slučaju da niste tagovali posebnu lokaciju za neku sliku, ona se ipak pojavila na mapi sa informacijom gde ste bili kada ste je postovali.

Pre nekoliko meseci Instagram je apdejtovao svoju aplikaciju tako da više ne mapira lokaciju na kojoj ste načinili sliku kada je podešavanje za lokaciju isključeno. Sada morate da namerno tagujete aktuelnu lokaciju na kojoj se nalazite (restoran ili neki drugi objekat) ako želite da geotagujete fotografiju.

Međutim, u slučaju da ste kao i većina drugih ljudi, postoji velika šansa da ste samo prihvatili apdejt bez preteranog obraćanja pažnje na slike koje su i dalje prisutne na mapi.

Ovo se možda ne čini kao velika stvar, ali istina je da podaci o lokaciji otkrivaju više nego što mislite.

Primera radi, odakle postujete najveći broj fotografija? Ako ste kao i većina, najverovatnije od kuće, ili nekog mesta koje često posećujete.

Ako vam je nalog privatan, nema previše razloga za brigu. Međutim, ako je javan i postoje tone fotografija koje mogu da dovedu stranca do vašeg doma, možda bi trebalo da izbrišete lokacije na tim slikama.

Kako biste proverili da li su vaše fotografije geografski tagovane na mapi unutar Instagrama, pratite sledeće korake:

1. Otvorite Instagram aplikaciju i kliknite na ikonicu za geotagovanje koja izgleda kao crvena suza.

2. Pogledajte sa kojih lokacija ste postovali najviše slika. Bilo bi pametno da ovde počnete da brišete slike sa mape.

3. Izaberite opciju Edit koja se nalazi u gonjem desnom uglu.

4. Kako biste obrisali sve slike postovane sa te lokacije, izaberite Deselect All, i potom Confirm kada vas aplikacija upita da li ste sigurni da želite da sklonite sve slike sa mape.

5. Ako želite da uklonite samo neke slike, samo odštiklirajte svaku sliku koju želite da obrišete.

 

Izvor: 24sata.rs