Share
Svaki drugi odrasli stanovnik Srbije izložen duvanskom dimu

Svaki drugi odrasli stanovnik Srbije izložen duvanskom dimu

Svaki drugi odrasli stanovnik Srbije izložen je duvanskom dimu, dok je 63,4 odsto učenika izloženo duvanskom dimu kod kuće, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Dragan Ilić.

pusenje

On je, na konferenciji povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, kazao da prema istraživanju zdravlja stanovnika Srbije 34,7 odsto odraslog stanovništva čine pušači, dok prema nezvaničnim podacima u tu kategoriju spada i 13 odsto dece uzrasta od 13 do 15 godina.

Ilić je kazao i da je u kafićima i restoranima više od polovine stanovnika izloženo duvanskom dimu, dok je na radnom mestu duvanskom dimu izložen svaki peti zaposleni u Srbiji.

Kako je naveo, prema podacima Registra za rak svake godine u proseku se registruje 5.500 novoobolelih osoba od raka bronha i pluća, a 5.000 ljudi umre od tog obolenja. On je dodao da se smatra da je 85 odsto slučajeva obolelih od te vrste karcinoma posledica aktivnog ili pasivnog pušenja.

Ilić je kazao da se Srbija nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Mađarske po stopi umiranja od raka pluća.

Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Mihailović kazao je da “cela jedna zemlja veličine Srbije godišnje umre” od posledica duvanskog dima i da Evropska unija godišnje izdvaja 20 milijardi dolara za lečenje karcinoma pluća.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Srmena Krstev kazala je danas da oko 50 odsto onih koji puše umru prevremeno.

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se u Srbiji 31. januara.

 

Izvor: novimagazin.rs