Share
Psi lutalice bojazan za Nišlije

Psi lutalice bojazan za Nišlije

Veliki problem i opasnost za pojedine Nišlije predstavljaju psi lutalice, koji se slobodno i u čoporima kreću gradom. Neretko se dešava da psi napadnu nekog na ulici, a to se u najvećoj meri može izbeći izgradnjom azila za pse.

Psi-lutalice-u-Nisu-Medicinski-fakultetPsi lutalice ispred Medicinskog fakulteta u Nišu; foto: MediaPress.rs

Početkom februara zabeležena su dva napada pasa na naše sugrađane. Jedan se dogodio u naselju nadomak Niša, a u drugom, koji se desio u samom centru grada, pas je ujeo čoveka za nogu, nakon čega su intervenisali lekari hitne pomoći.

Zoo higijena JKP Medijana zadužena je od 2010. godine za sterilizaciju i vakcinaciju pasa, ali ih nakon toga vraća na ulice jer ne postoji azil gde bi mogli da budu trajno smešteni. Rukovodilac Zoo higijene Grozdan Mitić tvrdi da njihova služba sterilizacijom sprečava dalje razmnožavanje pasa lutalica, ali se njihov broj ipak povećava zbog nesavesnih građana.

„Po nalogu Grada mi hvatamo pse, vakcinišemo ih, sterilišemo, čipujemo, a nakon oporavka ih puštamo na mesto staništa. Iako tokom godine istretiramo oko 800 pasa, veliki broj novih pasa na ulicama, koji su nečipovani i nesterilisani, pušten je sa strane“, kaže Grozdan Mitić za City radio.

Iz Medijane apeluju na sugrađane da se, ukoliko više nisu u mogućnosti da svoje ljubimce čuvaju kod kuće, obrate Društvu za zaštitu životinja za pomoć pri daljem udomljavanju.

psi-lutalice Vozdova ulica u NisuPsi lutalice predstavljaju potencijalnu opasnost po građane, ali adekvatno rešenje ne postoji – Voždova ulica u Nišu; foto: Novinarionline.com

Građani zabrinuti zbog gladnih i opasnih pasa

Ekipa City radija je nedavno razgovarala sa građanima Niša na temu bezbednosti u gradu, pri čemu je bilo i onih koji su jako zabrinuti zbog pasa lutalica.

„Imao sam negativnih iskustava sa psima lutalicama. Ima ih dosta po gradu, idu u grupama, i predstavljaju veliki problem jer su gladni, nevakcinisani, i kao takvi pretnja svim građanima. Čuo sam da postoje azili i prihvatilišta za pse, ali da su im kapaciteti mali, a ulaganjem u službu koja bi se bavila zbrinjavanjem pasa lutalica bi se otklonio problem najvećim delom“, kaže naš sugrađanin.

Za rešavanje ovog problema su nesumnjivo potrebne veće finansije za izgradnju azila, ali i veća odgovornost samih građana, jer je veliki broj pasa prepušten ulici upravo zato što su ih tu ostavili vlasnici koji više nisu mogli da brinu o njima.

 

Izvor: radiocity.rs