Share
Ako u Srbiji radite ovo na netu – možete da završite iza rešetaka

Ako u Srbiji radite ovo na netu – možete da završite iza rešetaka

Mnogi se osećaju kod kuće kao u zatvoru, a ne znaju da im rešetke, zapravo, prete i kad tu usamljenost pokušaju da “prekrate” komentarima na sajtovima i društvenim mrežama, “skidanjem” muzike i filmova preko interneta ili onlajn gledanjem zabranjenih sadržaja.

policija internetBudite pažljivi prilikom surfovanja, Foto: Profimedia.rs

Koliko god napredovao sajber kriminal srpska policija je sve efikasnija u hvatanju “onlajn grešnika”, upozoravaju stručnjaci.

Malo ko zna da je i korišćenje popularnog “torenta” kažnjivo, a postoji više razloga zašto je to tako.

– Skidanje muzike i filmova na internetu je kršenje autorskih prava. Problem je što vas u Srbiji kada to uradite niko ne opominje pošto je naše tržište malo, a i policija nema dovoljno resursa da se time bavi. Recimo, u Velikoj Britaniji kada prvi put skinete muziku ili film internet provajder vas upozorava da je to kažnjivo, a ako ponovo to učinite onda snosite pravne posledice – ističe Jovan Šikanja, urednik portala “E sigurnost.net”.

Za razliku od piraterije izražena mržnja i pretnje na internetu su i te kako kažnjivi u Srbiji.

– Govor mržnje i pretnje smrću u komentarima na sajtovima i društvenim mrežama izaziva brzu reakciju policije i zbog toga su ljudi završavali u zatvoru – kaže Šikanja.

Takođe, policija veoma efikasno locira svakog ko koristi ili gleda sadržaje na internetu koji nisu dozvoljeni.

– Mladi u Srbiji se često u neznanju upuštaju u sajber kriminal zaštićeni pod lažnim maskama anonimnosti. Međutim, to je velika iluzija. Nijedan zločin na internetu ne ostaje nekažnjen pošto uporedo sa sajber kriminalom napreduje i njegova detekcija – objašnjava Šikanja.

S obzirom i na brojne druge opasnosti koje vrebaju na netu, jako je važno da puno pažnje obratite i na svoju bezbednost i pročitajte savete Srpkinje kojoj je internet uništio život.

 

Izvor: 24sata.rs