Share
NIŠ: Psi lutalice kidišu na prolaznike, rešenja nema!

NIŠ: Psi lutalice kidišu na prolaznike, rešenja nema!

Na ulicama Niša i dalje oko hiljadu pasa lutalica, koji gotovo svakodnevno napadaju građane.

psi lutalice 00Psi lutalice – foto ilustracija

Jezivo kidisanje čopora pasa… To je svakodnevna slika na pešačkoj stazi u Starom groblju, i ne samo tu. Prošle godine oko 320 ljudi u Nišu izujedali su psi lutalice. Gotovo da nije prošao dan bez napada na prolaznike.

Moja procena je da je danas na ulicama Niša oko hiljadu pasa lutalica. Prošle godine grad je dao oko 20 miliona odštete Nišlijama koje su izujedali ti psi, kaže gradski većnik Jovan Stojković.

Može da se sagradi azil, prošle godine se intenzivno tražila lokacija i čak je izdvojeno 20 miliona za to, ali grad nema novac za njegovo održavanje. Računica kaže: 365 dana puta dvesta dinara dnevni pansion za svakog psa.

Psi-lutalice-u-Nisu-Medicinski-fakultetPsi lutalice ispred Medicinskog fakulteta u Nišu; foto: MediaPress.rs

Ako pomnožimo to sa hiljadu pasa lutalica to je oko 73 miliona na godišnjem nivou. Grad te pare nema, nema ni Republika, tako da smo odustali od izgradnje azila, ističe Stojković.

Niš ima tri manja azila. Kapacitet gradskog azila kod deponije na Bubnju je oko sto pasa i on je polovično popunjen tokom cele godine. Postoje još dva privatna azila – na gradskom polju i kod Novog groblja. Sve je to nedovoljno. Stojković kaže da je rešenje promena svesti ljudi, koji treba da sterilišu ljubimce i da ih ne ostavljaju na ulici onog trenutka kad više ne žele ili ne mogu da ih čuvaju.

psi-lutalice Vozdova ulica u NisuČopor pasa u Voždovoj ulici u Nišu predstavlja pravu opasnost za prolaznike; foto: novinarionline.com

Grad nema nikakvu krivicu. Ovi su psi došli odnekud, grad ih nije doveo. Ako bismo danas teoretski sve te pse pokupili i odveli u azil, za mesec dana dobili bi nove pse. Doći će psi iz Doljevca, iz okolnih sela. Znači, raditi na promeni svesti kod naših sugrađana, savetuje Stojković.

PSI-LUTALICE-NISPsi lutalice ispred Narodnog pozorišta u Nišu; foto: MediaPress.rs

Stojković kaže da treba primeniti i kaznene mere. Sve oni koji drže više pasa treba oporezovati, ukoliko nisu sterilisani. To je uređeno Zakonom o dobrobiti životinja.

Video:

 

Izvor: tvzonaplus.rs