Share
Dermatolozi Srbije: Potpuna zabrana upotrebe solarijuma

Dermatolozi Srbije: Potpuna zabrana upotrebe solarijuma

Dermatolozi Srbije zalažu se za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mlađe od 18 godina imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo, saopštili su danas Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog lekarskog društva.

solarijum 01

Posle 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže“, navodi se u saopštenju i dodaje da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama Evropske unije.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ zabeležen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, pre svega kod ženskog pola.

„Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma“, navodi se u saopštenju udruženja dermatologa i dodaje da je istraživanje pokazalo da je rizik obolevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih devojaka, koje su počele da koriste solarijum od 16. godine.

 

Izvor: Beta