Share
Trikovi koji zaista pale: 3 načina da aktiviraš fotografsko pamćenje!

Trikovi koji zaista pale: 3 načina da aktiviraš fotografsko pamćenje!

Sedite na ispitu i posmatrate pitanja. Tačno se sećate stranice na kojoj piše odgovor. Slika vam treperi u sećanju, ali ma koliko pokušavali da se setite definicije koja je prati – ne uspeva vam. Uz ove trikove ćete aktivirati fotografsko pamćenje i pobediti svaki problem.

fotografsko pamcenje 01Kako da učiš lakše

Ljudski um je jedna briljantna mašina. Vizuelna mašina. Pamtimo stvari koje se ističu, koje se razlikuju od našeg svakodnevnog okruženja. Najčešće su to čudna, duhovita, ljubavna ili uvredljiva sećanja. Retko ko može da ponovi lekciju iz hemije koju je učio u osnovnoj školi, ali sigurno će godinama pamtili kako su ga zadirkivali na velikom odmoru. Postoji caka da ovu odliku našeg pamćenja okrenete u svoju korist.

1. Ciceronov trik

Čuveni govornik Ciceron je smatrao da je najbolji način da zapamtiš govor tehnika toposa. Topos na grčkom znači mesto. Dakle, tekst se ne pamti reč po reč, nego sliku po sliku. On bi odredio živopisan prizor i povezao ga u pamćenju sa svakom temom. Onda bi listao katalog zanimljivih fotografija u glavi i redom se prisećao rečenica koje pamtimo i dan danas.

2. Zidovi sećanja

Iskoristi jednostavnu sliku iz svog sećanja. Recimo, tvoju zgradu. Probaj da se setiš detalja. Koliko prozora je na prvom spratu, gde se nalazi oluk, koje je boje cigla. Da li komšinica na drugom spratu na terasi ima cveće. Zadrži tu sliku u glavi. I spremi se za sledeći nivo.

3. Spisak za prodavnicu – koji ćete čak i sanjati

Ukoliko vam je cilj da detaljno zapamtite spisak za prodavnicu, dodelite svakom pojmu njegovo mesto. Tako bi, na primer, svaki artikal sa spiska trebalo da dodelite jednoj sobi iz vašeg stana, ali na zanimljiv način. Hleb zamislite kako se sunča na terasi, neka banane vise sa lustera, a pileći bataci trčkaraju hodnikom. Što živopisnije, to bolje. Ipak, jedna stavka na tom spisku uključiće vam fotografsko pamćenje kao pritiskom na dugme.

+ 3 trika u 1

Uz šolju omiljene kafe radni zadaci se daleko lakše ispunjavaju. Kofein iz kafe nas čini budnijim, podiže raspoloženje i čini da efikasnije povezujemo činjenice.

Srećno s učenjem!

 

Izvor: 24sata.rs