Share
Selfie fotografije će zameniti šifre kreditnih kartica

Selfie fotografije će zameniti šifre kreditnih kartica

Vlasnici kreditnih kartica će u budućnosti umesto šifri koristiti selfie fotografije ili otisak prsta kako bi obavili online transakcije.

kreditne kartice

Prema pisanju BBC-ja, kompanija MasterCard će omogućiti svojim korisnicima da umesto šifri koriste selfije ili otisak prsta. Ova vrsta identifikacije će početi da se koristi ovog leta u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Holandiji, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj i Španiji. Identifikacija će se obavljati pomoću aplikacije pod nazivom Identitiy Check.

Po novom sistemu, korisnici će morati da unesu detalje o kreditnim karticama, a otisak prsta i selfie će se koristiti u slučajevima kad bude potrebna dodatna identifikacija. Što se tiče sigurnosnih mera, korisnici će morati trepnuti tokom pravljenja selfieja kako bi dokazali da postojeća fotografija nije već korišćena.

platne-kartice-banke-selfi-telefon

“Klijenti mrze šifre. Znamo da se najčešće koristi šifra 123456, koja nije sigurna. Osim toga, ljudi koriste iste šifre u različite svrhe na različitim sajtovima. Ako jedan bude hakovan, u opasnosti su svi ostali. U modernom svetu svi imaju mobilne telefone, a internet je dostupan svuda. Trebamo koristiti biometrijsku tehnologiju za identifikaciju”, izjavio je šef sigurnosti u kompaniji Mastercard Ajay Bhalla.

 

Autor: ITN Team

Izvor: itnetwork.rs