Share
Bojite se da ćete se ugojiti kad prestanete da pušite? Naučnici znaju kako to da predvidite

Bojite se da ćete se ugojiti kad prestanete da pušite? Naučnici znaju kako to da predvidite

Naučnici su pokušali da ustanove koliko kilograma pušači dobiju kada se odreknu svoje loše navike

pusenje 000

Mnogi brinu da će se ugojiti ako prestanu da puše. Ali, naučnici su sad otkrili kojim bi se pušačima kada ostave duvan to zaista moglo i dogoditi. Ranije studije tvrdile su da neki bivši pušači dobiju tek poneki kilogram viška, dok ostali dobiju i više od desetak kilograma, ali ova studija tvrdi da će se teški pušači najviše ugojiti kad ostave cigarete.

Tim naučnika iz SAD-a pokušao je da ustanovi koliko kilograma pušači dobiju nakon prestanka pušenja. Vrlo je važno da se ustanovi koliko se dobija na težini, kako bi se razradili uspešni tretmani borbe protiv kilograma.

pusenje 0

U studiji su korišteni podaci 12.204 učesnika. Broj popušenih cigareta dnevno i indeks telesne mase pre prestanka pušenja upoređeni su sa promenama u težini nepušača, onih koji i dalje puše, kao i onih koji su prestali. Svi su vremenom nešto dobili na težini.

Nepušači su dobili oko pola kilograma godišnje za 10 godina. Oni koji su pušili manje od 15 cigareta dnevno nisu značajnije dobili na težini. To znači da dugoročno ni prestanak pušenja neće uticati na njihovu težinu.
Onima koji puše više od 25 cigareta dnevno i oni kojima je indeks telesne mase veći od 30, vaga može da pokaže značajne viškove nakon što prestanu da puše, čak više od 10 kilograma.

Iako se ovo čini puno, važno je da se svi pušači prisete koliko dobra će prestanak pušenja učiniti za njihovo zdravlje.

 

Izvor: story.rs