Share

Ovacije na prvom koncertu “Viva Voxa” u Nišu

Hor “Viva vox“, čiji se repertoar sastoji od “a – capella“ obrada nadaleko poznatih hitova, Nišlije je sinoć u prepunoj sali Doma Vojske “prošetao” kroz razne epohe i muzičke žanrove.

Viva Vox 01

Pesma na svahili jeziku “Baba Yetu” premijerno izvedena u Nišu je pokazala da ovaj specifični hor ima originalan pristup publici, pa osim standardnih obrada kroz svoju poetiku provlači i pesme sa duhovnom tematikom.

Istočno–afrički “Oče naš” zamenile su pesme i sa domaćeg jezičkog područja. “Srce” kultnog EKV-a, kao i Džibonijev “Libar” koje su razigrale parter u Domu Vojske, uvele su prisutne u veče puno iznenađenja.

Kombinovanje žanrovski raznovrsnih kompozicija od muzike “Red Hot Čili Pepersa”, preko segmenata iz kantate “Karmina Burana” pa do modernih pesama poput “Chandelier” vodilo je publiku ka sve gromoglasnijim aplauzima posvećenim beogradskom horu.

Kad god smo na sceni pokušavamo podeliti energiju družeći se kroz muziku, ali i podeliti tu magičnost sa publikom. Kada osetimo kroz aplauze pozitivne reakcije publike, ta energija se onda pomeša i ide uzlaznom linijom do kraja koncerta – poručila je dirigentica hora Jasmina Lorin.

Jasmina Lorin

Dosadašnji nastupi sastava “Viva Vox” u Nišu bili su pod otvorenim nebom, pa se osim u reptertoaru, sinoćni koncert razlikovao i po akustičnosti. Među vokalima u samom sastavu mišljenja su podeljena. Dok jedni kažu da vole više vazduha i festivalsku atmosferu, drugima su draže zatvorene prostorije zbog bolje kontrole glasa.

Spontani aplauzi za izvanredne soliste koji su u izvođenju pesama grupe “Queen” pokazali svoje vokalne bravure, potvrda su da muzičari sastava “Viva Vox” čine muzičko scenski performans upečatljivijim.

Nekoliko bisova koje je publika nagradila gromoglasnim aplauzom opravdavaju činjenicu da je za 26. mart zakazan još jedan koncert na istom mestu.

Kako kažu članovi hora izbor pesama će biti gotovo istovetan, kako publika koja nije došla na vreme do karata ne bi bila uskraćena za dobar provod.

Do kraja godine izvestan je još jedan koncert u Nišu, a do tada hor će gostovati širom Srbije, ali i po inostranstvu.

 

Autor teksta: Nikola Marković 

Foto: Media Press

Izvor: juznevesti.com