Share
Najbolji način da prestanete da pušite

Najbolji način da prestanete da pušite

Ako želite zauvek da prestanete da pušite, stručnjaci kažu da je ovo najbolji način.

prestanak pusenja

Sudeći prema novom istraživanju, ljudi koji iznenada prestanu da puše, imaju 25 odsto više šanse da se ne vrate ovom poruku u narednih šest meseci, u poređenju sa pušačima koji pokušavaju postepeno da ostave cigarete.

Istraživači sa Univerziteta Oksford ispitivali su 700 dugogodišnjih pušača koji su želeli da ostave cigarete. Polovina pušača dobila je zadatak da jednostavno izaberu dan kada će prestati da puše, a druga polovina je polako smanjivala broj popušenih cigareta, kako bi za dve nedelje potpuno prestali da puše.

Obe grupe koristile su nikotinske flastere, a mesec dana kasnije, 49 odsto učesnika iz grupe koja je iznenada ostavila cigarete i dalje nisu pušili, u poređenju sa 39,2 odsto učesnika iz grupe koja je postepeno prestajala da puši. Šest meseci kasnije, iz prve grupe njih 22 odsto se nije vratilo staroj lošoj navici, u poređenju sa 15,5 odsto iz druge grupe.

“Trebalo bi da pokušate da iznenada ostavite cigarete, a ako to ne uspete, druga opcija je postepen prestanak pušenja”, kaže autorka studije Nikol Lindson-Holi sa Oksforda.

“Postoji dosta dokaza da je najbolje da, ukolko želite da prestanete da pušite, odete na savetovanje kod psihologa i da probate neki od tretmana za zamenu nikotina – poput nikotinskih flastera”, kaže ona.

Lindson-Holi kaže da smatra da je najbolje iznenada ostaviti cigarete jer ako to radite postepeno, vremenom gubite motivaciju.

 

Izvor: mondo.rs