Share
Problemi osoba u invalidskim kolicima na niškim ulicama

Problemi osoba u invalidskim kolicima na niškim ulicama

Kada prosečan građanin Niša krene da obavi svoje svakodnevne obaveze, mala je šansa da obraća na nedostatke i barijere koje se nalaze ispred njega. Baš te barijere čine nepremostivu prepreku za osobe sa invaliditetom.

Ulica Vozda Karadjordja u Nisu 01Ulica Vožda Karađorđa u Nišu; Foto: A.Ilić (gradjanin.rs)

Kako bi ulice, škole, sportske i mnoge druge ustanove bile prilagođene svima Skupština Srbije donela je pravilnik o tehničkim standardima pristupačnosti koji garantuje jednake mogućnosti pristupa, učešća i upotrebe objekata za sve korisnike. Međutim, da li se ta pravila sprovode u Nišu? Deo Voždove, kao i ulica Dragiše Cvetkovića, Skupština grada i Hala Čair, samo su neke od ustanova u kojima su potrebe hendikepiranih osoba stavljenje po strani.

Foto-Ivan-NovkovićUlične prepreke za osobe sa invaliditetom; Foto: I. Novković (gradjanin.rs)

Bojan Stamenković, žitelj našeg grada, ujedno je član Sportsko rekreativnog udruženja osoba sa invaliditetom „Nais“ kao i Udruženja paraplegičara nišavskog okruga. Stamenković se ljubazno odazvao na naš poziv da odgovori na pitanje, koliko je Niš prilagođen OSI?

Grad nije baš pristupačan, sa druge strane, nešto je i urađeno poslednjih godina. Međutim, najveći je problem što se postojeći zakon ne sprovodi, navodi Stamenković.

Na potezu od Voždove škole ka „Crvenom pevcu“ prolazak je otežan i osobama bez invaliditeta, a za osobe sa bilo kojom vrstom invaliditeta, prava je noćna mora. To nažalost nije jedini slučaj. U nedavno rekonstruisanoj ulici Dragiše Cvetkovića (nekadašnja Božidara Adžije) nije vođeno računa. U pomenutoj ulici postoje delovi na kojima ivičnjaci nisu oboreni u ravni sa asfaltom. Ukoliko se osoba u kolicima kreće ulicom bez pomoći prijatelja ili ličnog asistenta, njoj je praktično nemoguće da se po prelasku Dragiše Cvetkovića popne na trotoar.

To nije jedini slučaj. Nešto ranije, urađen je bulevar Medijana, radi se o potpuno novoizgrađenom bulevaru. Tamo takođe ivičnjaci nisu bili oboreni, a nakon sastanka sa Direkcijom za izgradnju grada obećano nam je da će to biti učinjeno, što je na kraju i ispunjeno. Ta „ispravka“ ulice koštala je grad dodatnih tri miliona dinara, kaže Stamenković.

On je potom ukazao na to koje ustanove u gradu nisu ili su minimalno prilagođene OSI.

Zgrada opštine u ulici Nikole Pašića takođe, dobijali smo poziv da prisustvujemo sastanku o Strategiji sporta u Srbiji, tada je prisustvovao i Predrag Peruničić, Državni sekretar za sport. Sastanak je bio održan na drugom spratu zgrade koja nema lift. Hala Čair je skoro renovirana, a ulaz za osobe sa invaliditetom, koji se nalazi na istočnoj strani je zatrpan zemljom i peščanim nasipom, kako bi se zaštitili od poplava, ukazuje na problem Stamenković.

 

Autor: A.Ilić

Naslovna fotografija: Media Press

Izvor: gradjanin.rs