Share
NIŠ: Izložba otkupljenih i poklonjenih dela GSLU u Galeriji „Srbija“

NIŠ: Izložba otkupljenih i poklonjenih dela GSLU u Galeriji „Srbija“

Do 19. aprila u Galeriji „Srbija“ biće otvorena izložba Akvizicije-otkupi i pokloni za kolekciju Galerije savremene likovne umetnosti Niš (2012-2015), na kojoj će biti izložena dela koja su po konkursu ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2014. godine otkupljena za kolekciju niške galerije, kao i dela poklonjena fondu galerije.

U utorak, 29. marta, od 19 sati u galeriji „Srbija“ se otvara izložba Akvizicije-otkupi i pokloni za kolekciju Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Izložbu čini 11 dela koja su po konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2014. godine otkupljena za kolekciju niške Galerije kao i 37 dela poklonjena fondu GSLU Niš, uglavnom od strane umetnika koji su izlagali u Nišu, predhodne tri godine.

Proces formiranja kolekcije niške Galerije započet je odmah po osnivanju 1970. godine. Danas kolekcija ima 1445 inventarnih jedinica, podeljenih u šest zbirki, i po svom obimu i sadržaju jedna od najvrednijih kolekcija naše savremene umetnosti na području uže Srbije.

Fond niške Galerije formiran je različitim vrstama nabavke: otkupima, poklonima autora, zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“ i Grafičkoj radionici „Sićevo“ (od 2006.). Otkup kao  najrelevantniji način obogađivanja fonda, dominirao je tokom prvih decenija postojanja Galerije ali početkom devedetih godina XX veka, sa gašenjem gradskih i republičkih fondova za otkup umetničkih dela, ovaj proces je prekunut. Nakon pauze duže od  dvadeset godina, sredstvima Ministarstva kulture otkupljeno je 11 dela za fond niške Galerije.

Otkupljena dela pripadaju različitim medijima i nameljena su različitim zbirkama u okviru fonda GSLU. Svako od otkupljenih dela osim toga što poseduje visoke estetske i likovne vrednosti na tipičan način karakteriše individualna likovni rukopis umetnika, svedoči o dominantnoj motivsko – tematskoj preokupaciji autora kao i o autentičnom vizuelnom izrazu.

Izvor: City radio