Share
Izbegavajte nezdrave farbe iz kesice za farbanje uskršnjih jaja

Izbegavajte nezdrave farbe iz kesice za farbanje uskršnjih jaja

Veštačke neprehrambene boje vrlo su štetne i čak i najmanja količina može da izazove akutne posledice. Ne treba jesti jaje u čije belance je kroz ljusku “prodrla” boja

Uskrsnja jaja 01

Iako tradicionalno bojenje jaja ljuskama luka i drugim biljkama polako postaje stvar prošlosti jer se sve veći broj ljudi odlučuje za veštačke farbe, njihov kvalitet na niškom tržištu se već godinama ne ispituje i zato su potencijalno opasne po zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

U susret uskršnjim praznicima, na uličnim, pijačnim tezgama i u prodavnicama, Nišlije ovih dana kupuju praškaste farbe za jaja u svim mogućim bojama, koje su jednostavne za upotrebu i veoma jeftine.

Potrošači najčešće kupuju tamo gde su kesice sa farbom jeftinije ne gledajući deklaraciju. Upravo cena može ukazati da boja nije dobra jer tehničke boje kojima se farbaju zidovi su jeftinije.

Nesavesni prodavci željni zarade kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice koju kasnije prodaju kao farbu za jaja. Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu a ne tehničku boju koja se korsiti za farbanje zidova na deklaraciji mora da bude odštampane oznake od 100 do 180.

jaja-vestacke boje

Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen.

Najopasnije su anilinske boje. Oznake su E sa pozitivne liste pokazuje da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu. Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

Veštačke neprehrambene boje su vrlo štetne i čak i najmanja količina može da izazove akutne posledice. U svakom slučaju, ne treba jesti jaje u čije belance je kroz ljusku “prodrla” boja –  kažu stručnjaci.

Prilikom kupovine potrebno je obratiti pažnju i na rok trajanja. Prirodne boje su proizvod biljnih pigmenata.

Želatini nastaju kad se u boju doda skrob. Omoti za jaje su nešto što se često kupuje ali takvo jaje se pokvari za dva tri dana, stajanja na sobnoj temperaturi.

uskrsnja-jaja-prirodna-boja

Najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus,plavu zamrznuta borovnica, naranažastu iseckana šargarepe, roze narendana cvekla, žutu-kurkuma i cvet nevena, cigla crvenu aleva paprika.

ljubicasti kupus

 

Izvor: kurir.rs