Share
Predstavljamo: Smart TV Box “Gembird GMB-MXQ”

Predstavljamo: Smart TV Box “Gembird GMB-MXQ”

Iako ne toliko popularni u ovom trenutku na tržištu, Smart TV Box uređaji predstavljaju dosta perspektivno rešenje koje obećava dosta dobru budućnost. Ove uređaje proizvodi dosta različitih kompanija među kojima spada i Gembird sa čijim smo se Smart TV Box-ovim susretali više puta. Ovog puta iz kompanije smo dobili Gembird GMB-MXQ Smart TV Box koji smo sa zadovoljstvom podvrgli testiranju.

Uređaj karakteriše oblik kvadrata sa blago zaobljenim uglovima, ali sa nešto oštrijim ivicama koje su pomalo neprijatne pod prstima. Uređaj je napravljen od plastike visokog kvaliteta koja se ne savija pod pritiskom, ali moramo priznati da je bilo blagog krckanja koje ipak nije značilo da će doći do pucanja. U ovom slučaju plastika je matirana i crna te se otisci prstiju ne vide, dok su ogrebotine dosta uočljivije što može itekako da pokvari vezuelni utisak. Gornja strana na sebi ima jedan MXQ ugravirani natpis koji je uglađen za razliku od ostatka kućišta. Sa druge strane donja i leva bočna strana su prazne, dok zadnji deo na sebi ima isturene delove kao nožice kojima se uređaj oslanja na površinu. Uređaj ima male dimenzije te smo mu lako pronašli mesto pored televizora ili monitora. Uređaj je jako prijatan na dodir, ne karakteriše ga neka velika težina te je “šetanje” uređaja po prostoriji vrlo lako. Uz uređaj smo dobili adapter za napajanje, daljinski upravljač, HDMI kabl solidne dužine i neizostavno uputstvo za upotrebu.

Što se tiče povezivanja, uređaj koristi ukupno 4 USB ulaza odakle su tri USB konektora smeštena na desnoj strani dok je jedan konektor smešten na gornjoj strani. Sem konektora na desnoj strani se nalazi i jedan SD čitač koji podržava kartice sa maksimalnim kapacitetom od 128GB što smo na testiranju uspeli da utvrdimo. Što se tiče ostatka gornje starne na njemu smo zatekli jedan HDMI konektor koji postaje jako važna stavka kod svih uređaja koji imaju veze sa TV uređajima. Pored toga se nalazi jedan LAN konektor za uspostavljanje internet konekcije, mada postoji i WiFi modul za prijem WiFi signala. U svakom slučaju koristili smo LAN konekciju u svakoj prilici jer je nekako pouzdanija. Od ostalih konektora zapazili smo jedan konektor za napajanje uređaja, pored njih postoji jedan AV i SPDIF konektori. Prednja strana uređaja za koju smo mislili da je prazna zapravo na sebi ima jedan diskretno dizajniran LED indikator koji svetli crveno ili plavo: plavo kada uređaj radi, crveno kada je u stand-by režimu. Što se tiče kontrole, za kontrolu uređaja koristi se jedan kompaktni plastični daljinski upravljač sa IR senzorom. Daljinski je lepo dizajniran i na njemu se nalaze kvalitetno izrađeni tasteri sa dosta dobrim oznakama koje pojednostavljuju korišćenje.

Što se tiče hardverskih karakteristika, uređaj ima Cortex A5 procesor sa četiri jezgra. Pored njega radi ARM Mali 450 grafički koprocesor sa još četiri jezgra koja rade na 600MHz. Memorijski medijumi su nam obezbedili 1GB radne memorije za koju ne krijemo da bi bar duplo više završavalo odličan posao, a interna memorija iznosi oko 8GB. Hardver je sasvim solidan mada je nešto slabiji od modela K1 Plus koji smo takođe imali na testiranju. Što se tiče softvera, uređaj ima Kodi preinstaliran softver sa Android 4.4 KitKat operativnim sistemom. Iako je ova verzija operativnog sistema pomalo na izdisaju kada je reč o smartfonima, za TV uređaje je sasvim dobra. Kompanija nam je uz ovaj softver obezbedila dobar softverski paket koji nam je omogućavao gledanje filmova, serija, emisija u različitim rezolucijama koje su u HD, FHD ili čak u Ultra HD kvalitetu. Što se tiče povezivanja, uređaj smo mogli da povežemo sa monitorom, TV uređajem i čak sa Android telefonom. U svakom slučaju na testiranju se u svim tim okolnostima uređaj dobro snašao.

Što se tiče samog rada uređaja, kao i svaki Android operativni sistem i u ovom slučaju je preistaliran Google-ov paket aplikacija što i jeste logično s obzirom da je Google vlasnik Android-a. Tom prilikom smo naravno testirali Youtube aplikaciju koja je radila perfektno, a nama je obezbedila gotovo sve moguće kvalitete video snimaka. Takođe uz pomoć ovog Smart Box-a uspeli smo da pretvorimo TV uređaj u jedan veliki smart uređaj preko koga smo mogli da radimo sve što i na Android operativnom sistemu, da koristimo aplikacije kao što je Play Store za proširenje našeg asortimana aplikacija i još puno toga. Što se tiče starijih TV uređaja, preko 3.5mm konektora i još tri činč konektora smo uspeli da ga pretvorimo u Smart TV što nam se posebno dopalo, a verujemo da bi se dopalo i korisnicima koji nisu u mogućnosti da pribave sebi jedan od modernijih TV uređaja.

Zaključak:

Smart Box GMB-MXQ je ostavio dosta pozitivan utisak na nas kako svojim kvalitetom tako i svojim funkcijama. Pre svega kvalitet izrade iako ne vrhunski, dosta je dobar. Takođe male dimenzije su odlične te su nam omogućile da vrlo lako nađemo prostor pored monitora ili TV uređaja. Što se tiče povezivanja nemamo zamerki, pogotovo ako uzmemo u obzir da smo mogli nešto starije TV uređaje da pretvorimo u Smart TV. Hardver i softver su nešto skromniji u odnosu na K1 Plus model, ali je dobro izbalansiran i radio je sasvim solidno mada i dalje smatramo da je radna memorija mala. Sve u svemu uređaj je dostupan po ceni od oko 6700RSD što predstavlja svakako razumno rešenje za ovakav tip uređaja.

Specifikacije:

Proizvođač: Gembird
Model: GMB-MXQ
Tip: Smart Tv Box
Operativni sistem: Android 4.4 KitKat
Procesor: Amlogic S805 Quad core Cortex A5
Grafika: Quad-core ARM Mali-450 GPU up to 600MHz
Radna memorija: DDR3 1GB
Interna memorija: Flash 8GB
DRM: Microsoft Playready,Verimatrix ,Google Widevine (Opciono)
Daljinski upravljač: Da, preko IR senzora
LED: Uključen: Plavo

Stand-by: Crveno

Dekoder: HD MPEG1/2/4,H.265/HEVC, HD AVC/VC-1,RM/RMVB,Xvid/DivX3/4/5/6, RealVideo8/9/10
Video: AVI / RM / RMVB / TS / VOB / MKV / MOV / ISO / WMV / ASF / FLV / DAT / MPG / MPEG
Muzika: MP3 / WMA / AAC / WAV / OGG / AC3 / DDP / TrueHD / DTS / DTS / HD / FLAC / APE
Slika: HD JPEG/BMP/GIF/PNG/TIFF
Adobe flash: Adobe Flash 10.1 ili novije
Konektori: 4x USB

1x TF kartica

1x AV

1x SPDIF

1x RJ45

Napajanje: DC Adapter ( 12V/1A)
Broj jezika: 24
Ostalo: Wi Fi, LAN, mogućnost povezivanja miša i tastature, Skype razgovori, Play Store, Google-ov paket aplikacija, IPTV, Filmovi, TV Serije, Radio Program
Boja: Crna
Materijal: Plastika

Zvanični sajt proizvođača: http://gembird.rs/

 

Autor: ITN Team

Izvor: itnetwork.rs