Share
Čitanje najbolje smanjuje stres

Čitanje najbolje smanjuje stres

Novo istraživanje američkih naučnika iznova potvrđuje da čitanje ima blagotvorno delovanje na psihičko i mentalno zdravlje.

devojka cita knjigu na klupi

U ovom istraživanju su naučnici proučavali učinak različitih metoda opuštanja i ustanovili su da čitanje ima najbolje delovanje.

Naučnici su učesnicima merili nivo stresa pre i posle različitih testova. Nakon testiranja učesnici su praktikovali različite metode opuštanja – čitali, slušali muziku, prošetali i popili kafu ili čaj.

Rezultati istraživanja su pokazali da čitanje smanjuje nivo hormona stresa za 68 odsto, slušanje muzike za 61 odsto, šolja kafe ili čaja za 54 odsto i šetanje za 42 odsto.

Ovo nije prvo istraživanje koje otkriva da čitanje ima blagotvoran utIcaj na emocionalno i psihičko zdravlje, izjavio je vodič istraživanja dr Dejvid Luis.

Naučnici su ustanovili da nije važno kakvu knjigu čitate. Naime, učinak je isti kod bilo koje vrste literature. Čitanje je poput bega od svakodnevice, problema i stresa, a istovremeno budi maštu i podstiče kreativnost.

Prethodna istraživanja su pokazala da čitanje ima niz prednosti na zdravlje kognitivnog sistema, a neke od najznačajnijih su:

– bolje pamćenje,
– bolje analitičke veštine razmišljanja,
– bolja koncentracija,
– prevencija kognitivnih poremećaja i
– prevencija Alchajmerove bolesti.

 

Izvor: alo.rs