Share
Holoflex je prvi savitljivi holografski 3D telefon

Holoflex je prvi savitljivi holografski 3D telefon

Budućnost mobilnih uređaja povezuje se s fleksibilnom i holografskom tehnologijom, a naučnici Kvins Univerziteta u Velikoj Britaniji napravili su prvi fleksibilni holografski telefon.

HoloFlex smartphone

HoloFlex je prototip sa full HD ekranom rezolucije 1920×1080 piksela, osetljivim na dodir. Kada je savijen, projektuje 3D sliku, a senzor u ekranu korisnicima omogućava manipulisanje objektima i tako stvara trodimenzionalni efekat.

3D prikazi funkcionišu pomoću ekrana koji ima sloj sitnih sočiva koja svetlost bacaju u različitim smeroviima, što znači da više osoba istovremeno može da vidi 3D sliku bez potrebe za nošenjem naočara.

Međutim, uprkos ekranu full HD rezolucije, kada slika prođe kroz spomenuta sočliva, dobija se rezolucija slike od tek 160 x 140 piksela, što je poprilično loše pa grafika izgleda kao da je iz 90-ih godina.

“HoloFlex je potpuno novi način interakcije korisnika i pametnog telefona i omogućuje interakciju s 3D videom i slikama. Kada se savije, ekran “iskače” i podjednako se dobro vidi iz svakog ugla”, izjavio je dr Vertegaal, jedan od vodećih naučnika u ovom projektu.

Telefon koristi operativni sistem Android, a poseduje Qualcommov 1,5 GHz Snapdragon 810 procesor i 2 GB RAM-a.

Za sada nije poznato hoće li se ovaj uređaj pojaviti na tržištu.

Video:

 

Izvori: itnetwork.rs, b92.net