Share
Nepristojno: Bilbordi „Boli me______.“ u blizini osnovnih škola u Nišu

Nepristojno: Bilbordi „Boli me______.“ u blizini osnovnih škola u Nišu

U neposrednoj blizini osnovnih škola „Ratko Vukićević“ i „Sveti Sava“ u Nišu postavljeni su bilbordi na kojima piše „Boli me______.“ gde je ostavljeno nepopunjeno mesto da sami građani „dopišu“ šta ih boli ili da naprave šaljivu selfi fotografiju. Sigurno da je prva asocijacija prolaznicima muški i ženski polni organ ili zadnjica. Ova uzrečica se u narodu svakodnevno koristi, ali takvim asocijacijama sigurno ne bi trebalo da budu izloženi đaci, koji prolaze pored ovih bilborda na putu do škole.

01Bilbord u ulici Ratka Vukićevića, preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje i Osnovne škole „Ratko Vukičević“ u Nišu; Foto: MediaPress.rs

Već odavno je poznato da se na bilbordima koriste razni marketinški slogani i trikovi koji ljudima najviše privlače pažnju, kao u ovom slučaju.

Jedni ovu poruku tumače kao psovku, drugi pak kao šalu ili odraz trenutnog raspoloženja autora: Boli me uvo, boli me briga, boli me duša…

BOLI ME OS SVETI SAVABilbord na Vizantijskom bulevaru u neposrednoj blizini Osnovne škole „Sveti Sava“ u Nišu; Foto: webgram.co

Ne ulazeći u verovatno dobronamernu poruku oglašivača, ovim bilbordima sa takvim natpisima, svakako tu nije mesto. Znamo da je i loša reklama – reklama, ali granice ukusa u marketingu se nekada moraju znati, pogotovu ako su u pitanju deca. Današnji đaci su mnogo napredniji i sigurno da im ova poruka neće značajno uticati na vaspitanje, ali što ne ide, ne ide.

02Poruka je jasna; Foto: MediaPress.rs

Možda naravoučenije ove poruke treba potražiti u citatima Ive Andrića „Što ne boli – to nije život, što ne prolazi – to nije sreća.“ Jer reči su „znakovi pored puta“. Nekada su pravi putokazi, a nekada „dvosekli mačevi“.

P.S.

Pripadnicima srednje generacije prva asocijacija na sporni bilbord bila je pesma Boli Me *ita!“ sa albuma „Seljačka buna“ grupe Familija, predstavnika srpske ska rock scene nastale sredinom poslednje decenije dvadesetog veka koja je oslikavala društvenu situaciju tadašnjeg poretka.

Video:

 

Autori: M.B., M.S.

Media Press