Share
Predstavljamo: Panasonic TX-32AS600E

Predstavljamo: Panasonic TX-32AS600E

Panasonic je dobro poznata kompanija u svetu a sa kojom smo do sada imali prilike da se susretnemo više puta. Među njihovim proizvodima se mogu svrstati razni uređaji od kojih smo ovog puta izdvojili jedan TV uređaj koji smo naravno podvrgli testiranju. Reč je o Panasonic TX-32AS600E koji dolazi iz trenuntno najmodernije linije TV uređaja – Smart TV.

TX-32AS600E karakteriše jako atraktivan i moderan dizajn. To podrazumeva jako veliki ekran sa dosta tankim, ali kvalitetnim okvirom kao što je urađeno i kod ovog uređaja. Okvir pored toga što je tanak, napravljen je od kvalitetne, čvrste i uglađene plastike s tim što se to ne odnosi i na donju stranu. Donja strana je svetlo sive boje sa neizostavnim logoom kompanije kako bi se istakao brend. TV uređaj je dosta velikih dimenzija koje iznose 733x505x184mm sa postoljem, dok je bez postolja debljina smanjena na svega 59 milimetara za šta smatramo da je realna debljina samog uređaja. Težina je oko 6.5 kilograma što nismo očekivali, ali svakako da je uređaj zahtevao dosta prostora ili bar jednu posebnu policu. Naravno imali smo i mogućnost kačenja na zid preko VESA konektora formata 200x200mm gde uređaj deluje atraktivnije, a u našem slučaju se odlično prilagodio enetrijeru prostorije. Uređaj je dizajniran sa stranicama u odnosu 16:9 sa dosta oštrim ivicama i uglovima, ali ne toliko da bi došlo do povrede u toku prenosa ili montiranja uređaja. Interesantno je to da ovaj uređaj po dizajnu podseća na model Panasonic TX-32AS600EW, dok su po performansama gotovo isti.

Zadnji panel je napravljen od uglađene crne plastike čija je izrada na jako visokom nivou, što je i očekivano ako uzmemo u obzir cenu uređaja koja nije baš niska. Na zadnjem panelu se nalaze 3 odvojena panela koja su uvučena u plastično kućište. Prvi panel je pri dnu i na njega se kači postolje koje je dostupno u dve vezije kada je u pitanju ovaj uređaj. Mi smo na testiranju koristili izduženo postolje bele boje koje je napravljeno od kvalitetne i čvrste plastike. Stabilnost je bila odlična te nije bilo straha od prevrtanja uređaja prilikom korišćenja. Drugi panel je smešten kraj leve strane uređaja i na njemu se nalaze osnovni tasteri za kontrolu koji nisu smešteni napred iz estetskih razloga. Pomenuti VESA konektor je naravno smešten na samoj sredini uređaja zbog stabilnosti nakon što je montaža gotova, dok se desno od VESA konektora nalazi najveći i najglavniji panel. Na njemu smo pre svega zapazili 3 HDMI konektora i 2 USB konektora koji polako postaju neizostavni delovi svakog uređaja. Pored njih se nalaze analogni SCART, CI+ 1.3, zatim digitalni audio izlaz i izlaz za slušalice, dok smo od dodatnih konektora zapazili LAN priključak i oznaku koja naznačava da uređaj poseduje WiFi modul za povezivanje što nije moglo da nas ostavi ravnodušnim.

Ekran na prednjoj strani ima dijagonalu od 32 inča što je naglašeno i u samom imenu uređaja. Matrica se bazira na IPS LED tehnologiji koja je ispraćena punom HD rezolucijom od 1920×1080 piksela. Slika na ekranu je dosta oštra bez pikselizacije što je i podrazumevano na ovakvom TV uređaju. Takođe prema navodima kompanije, matrica obezbeđuje maksimalne uglove gledanja što se na testiranju pokazalo kao tačno jer izobličenja slike nije bilo pod bilo kojim uglom. Sa druge strane primetili smo i neke nedostatke poput kontrasta koji su totalni promašaj. Pre svega boje su prilično prijatne i živahne, te reprodukcija samih boja ima dosta pozitivnih strana, ali zbog preterano velikog kontrasta crna boja je delovala sivkastije, senke su u nekim scenama bile jako izražene dok se u pojedinim trenucima dešavalo da primetimo i neke mutnije detalje. Druge multimedijalne mogućnosti podrazumevaju dva zvučnika od po 10W koji su obezbedili sasvim solidan kvalitet zvuka i jačinu, koliko je to već moguće za TV uređaje.

Interfejs TX-32AS600E modela je prilično zanimljiv, nije preterano komplikovan, ali nije ni tako jednostavan. U svakom slučaju za korisnike koji se po prvi put susreću sa ovakvim interfejsom biće malkice nezgodno u startu. Početni interfejs je rađen u vidu ikona koje su raspoređene u mrežu. Tokom testiranja interfejs je povremeno radio sporije što nam svakako nije dopalo. U softverski paket spada veliki broj preinstaliranih aplikacija poput Youtube-a, aplikacije za vreme, datum, tajmer i slično. Nabavka ostalih aplikacija se vrši preko Apps Market-a i Screen Market-a dok su dostupne razne aplikacije za podešavanje i šoping. Naravno uzimajući u obzir smart opciju uređaja, očekivali smo mogućnost kontrole preko tablet ili smartfon uređaja. Tokom manjeg istraživanja i proučavanja uređaja, ova opcija se pokazala kao moguća te smo pored daljniskog upravljača imali prilike da kontrolišemo uređaj i preko smartfon uređaja.

Zaključak:

Panasonic je još jednom odradio odličan posao napravivši Smart TV po imenu TX-32AS600E. Televizor je prilično atraktivnog dizajna i jako kvalitetne izrade. Poprilično nam se dopalo što je za izradu ekrana iskorišćena IPS LED tehnologija pri čemu ekran od 32 inča ima FullHD rezoluciju sa 1920×1080 piksela. Ekran je takođe prikazivao odličnu sliku bez ikakvih izobličenja što se i očekivalo od jednog ovakvog uređaja. Što se tiče softverskog dela, možemo reći da je uglavnom sve teklo odlično i bez seckanja. Cena ovog uređaja je oko 40000RSD, za šta smatramo da i nije mnogo kada je jedan ovakav uređaj u pitanju.

Specifikacije:

Proizvođač: Panasonic
Model: TX-32AS600E
Tip: Smart TV
Tip ekrana: LED LCD
Dijagonala ekrana: 32 “ / 81 cm
Rezolucija ekrana: 1920 x 1080 px (Full HD)
Kontrast: Visoki kontrast
Frekvencija: 100 Hz
Tip tjunera: Analogni, digitalni DVB-T/C
Smart mogućnost: Da, WiFi ugrađen, my Home Cloud, Swipe & Share, Web pregledač, DLNA, HbbTV
3D funkcija: Ne
Povezivanje: WiFi, RJ-45 (LAN), 3x HDMI, 2x USB 2.0, 1x Scart, CI+ 1.3, komponentni video ulaz, digitalni audio izlaz (optički), izlaz za slušalice
Ostalo: VIERA Link, A energetska klasa, ugao gledanja 178⁰, zvučnici 2x 10W, V-audio surround način rada, Dolby Digital Plus, roditeljsko zaključavanje, teletekst 1000 strana
Reprodukcija multimedijalnih sadržaja: Da
Podržani formati: AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, FLV, 3GPP, VRO, VOB, TS, PS, MP3, AAC, WMA, Pro, FLAC, WAV, JPEG
Napajanje: 220 – 240 V, 50/60 Hz
Dimenzije: Bez postolja: 733 x 436 x 59 mmSa postoljem: 733 x 505 x 184 mm
Težina: Sa postoljem: 7kgBez postolja: 6.5kg
Boja: Siva

Zvanični sajt proizvođača: https://www.panasonic.com

 

Autor: ITN Team   

Izvor: itnetwork.rs