Share
Ove lozinke će uskoro biti zabranjene!

Ove lozinke će uskoro biti zabranjene!

Microsoft će zabraniti korišćenje “loših” lozinki poput “123456”, “password” i slično tako da će se korisnici njihovih usluga morati malo da se potrude oko odabira lozinke.

password

Iako je veliki broj korisnika svestan osnovnih pravila vezanih za lozinke i zaštitu servisa i privatnih podataka koje koriste, deo njih ne pridržava se takvih pravila i na taj način svesno ugrožavaju sigurnost brojnih privatnih informacija, fotografija i video zapisa koje imaju sačuvane u web mailovima, društvenim mrežama, servisima za čuvanje podatka itd.

Prvo takvo pravilo je da lozinke moraju biti složene i sastavljene od velikih i malih slova, brojeva i znakova, odnosno ne bi trebalo koristiti jednostavne reči ili brojeve, a drugo pravilo da je za različite servise neophodno koristiti različite lozinke, što često znači da korisnici moraju pamtiti više od deset različitih i složenih lozinki.

S obzirom kako se ovih pravila veliki broj ljudi ne pridržava, ekipa iz Microsofta odlučila je da zabrani korišćenje određenih lozinki kako bi zaštitila neoprezne korisnike, kada to već oni sami ne žele uraditi.

Na temelju podataka koje su prikupili od miliona lozinki koje su proteklih godina objavljene na internetu, odlučili su da zabrane neke od najlakših i često korišćenih lozinki poput ‘123456’, ‘password’ i sličnih.

Iz Microsofta su poručili kako iste ove podatke imaju i analiziraju hakeri i cyber kriminalci koji ih koriste prilikom napada i da se žele pobrinuti da njihovi korisnici ne koriste takve lozinke pa ih na taj način žele zaštititi.

Ova lista, naravno, nije konačna i Microsoft će konstantno obnavljati kako se na internetu budu pojavljivali novi podaci o najčešće korišćenim lozinkama. Prema Digital Trendsu opcija zabrane korišćenja loših lozinki već je dostupna korisnicima Microsoftovih servisa poput Outlooka, Xboxa, OneDrivea i drugih, a u budućnosti će se koristiti i na Azure AD sistemu prijave.

 

Izvor: hayat.ba