Share
FIFA počinje sa testiranjem video tehnologije

FIFA počinje sa testiranjem video tehnologije

Sportska organizacija koja se do sada najviše protivila uticaju tehnologije na sport, svetska fudbalska federacija FIFA, ipak će krenuti u testiranje video tehnologije kao pomoć sudijama na terenu. Kako je službeno saopšteno iz FIFA-e, nekoliko zemalja će uskoro pokrenuti eksperimentalne projekte unutar kojih će se odabrani stručnjaci obučavati za rešavanje spornih situacija unutar fudbalskih utakmica putem pregledavanja video zapisa.

fifa test

Australija, Brazil, Nemačka, Holandija, Portugal i SAD provodiće prvo “offline” testove u sklopu kojih će stručnjaci gledati video prenos utakmica i donositi odluke, ali neće moći da komuniciraju sa sudijama i uticati na njihove odluke. U drugoj fazi počeće i pravo testiranje u prijateljskim utakmicama, kao i na FIFA Svetskom klupskom prvenstvu koje se u decembru igra u Japanu.

Na odabranim utakmicama koristiće se pomoć video tehnologije kod sumnjivih situacija i ključnih sudijskih odluka. Cilj testiranja je da se ispita hoće li korišćenje video pomoći sudijama poboljšati iskustvo igranja i gledanja najvažnije sporedne stvari na svetu. Testiranja će potrajati oko dve godine, dok će konačna odluka o široj primeni ove tehnologije u fudbalu biti donesena 2018. ili 2019. godine.

 

Autor: ITN Team

Izvor: Itnetwork.rs