Share
Bez lične karte više nećemo moći da koristimo Facebook!

Bez lične karte više nećemo moći da koristimo Facebook!

Evropska komisija predlaže da se za prijavljivanje na društvene mreže ubuduće koriste nacionalne lične karte koje se koriste u većini članica Evropske unije, osim Danske i Velike Britanije. Facebook će razumeti sve što napišete, a tek da vidite za šta će to iskoristiti! Tako ćemo možda uskoro, umesto pukog unošenja korisničkog imena i lozinke, unositi i podatke sa lične karte. Ideju je prezentovao potpredsednik odbora za jedinstveno digitalno tržište pri Evropskoj komisiji, Andrus Ansip, a iz dokumenata koji su procureli iz tog dela Evropske unije očigledno je da se želi podstaći veća upotreba ličnih dokumenata u tom području.

licna karta

Online platforme trebalo bi da koriste podatke koje priznaju nacionalna državna tela, poput ličnih karti, bankovnih kartica ili sličnih dokumenata. Situacija u kojoj svaka osoba može imati više korisničkih imena i lozinki nije samo nespretna, već može postati i sigurnosni rizik – stoji u dokumentima Evropske komisije koji nose datum 25. maja ove godine.

Ansip je inače iz Estonije, koja se može pohvaliti visoko razvijenim sistemom izdavanja ličnih karti. Glavni razlog zbog kojeg se traži uvođenje ličnih karata i sličnih dokumenata u online svet je sprečavanje sve češćih lažnih recenzija na internet stranicama koje dovode korisnike u zabludu.

Predlog odbora nije dobro prošao kod većine građana EU, koji strahuju da će se time ograničiti i sloboda govora na internetu. Sličan predlog dao je 2011. godine američki predsednik Barack Obama, rekavši da bi trebalo da se uvedu posebne lične karte za korisnike interneta.

 

Izvor: Telegraf.rs