Share
Tihi ubica: Koristimo ga svakodnevno a ne znamo da izaziva najteže bolesti!

Tihi ubica: Koristimo ga svakodnevno a ne znamo da izaziva najteže bolesti!

Naučnici iz prestižnih zdravstvenih ustanova istraživali su i došli do zaključka – osveživači prostorija i sredstva za čišćenje su prave tihe ubice!

osvezivac vazduha

Otkriveno je da uzrokuju ili doprinose u čak 99.000 smrtnih slučajeva godišnje u Evropi.

Naučnici su upozorili i da lošem kvalitetu vazduha u domu doprinose neispravni uređaji, sprejevi, osveživači, različiti proizvodi za čišćenje, ali i sredstva za ličnu higijenu, jer su prepuni hemikalija koje lako isparavaju i završavaju u plućima.

Stetnost osvezivaca prostorija

Osveživači prostorija štetno utiču po život ljudi?

Skoro svaki drugi čovek ima problem  sa alergijom zbog prekomerne upotrebe parfema i osveživača vazduha zvanično su potvrdile studije Univerziteta u Vašingtonu.

Svi ti lepi mirisi u raznim oblicima kao što su mirisne sveće, uljani osveživači prostorija, razni dezodoransi, veoma loše utiču na naš organizam. Sve te hemikalije koje udišemo i unosimo putem disanja, stvaraju alergije i promene na koži. Nekada je veoma teško da se odmah  utvrdi uzrok novonastaloj reakciji na telu, koje izazivaju svab, peckanje, pa čak i neprestanu kijavicu.

kijavica

Osim kijavice i probleme sa kožom, jaki mirisi tih hemikalija mogu izazvati česte glavobolje. Ne preporučuje se u manjim prostorijama, kao što su kancelariski prostor, manja kupatila, stalno prisusvo osveživača. Da ne bi dovelo do oštećenja i promena u organizmu .

glavobolja

Zato vam preporučujemo par stvari u osveženju vašeg prostora  a to je sledeće:

-Česta provetravanja prostorija u kojima se nalazite. Svež i čist vazduh ništa ne može zameniti;

-Prostorije u kojima se već koristi neki osveživač, trudite se da se bez preke potrebe ne zadržavate puno, da ne bi bili u direktnom kontaktu sa hemikalijom.

-Redovna održavanja i čišćenje stana učiniće vaš prostor prozračnim i osveženim i prijatnijim za vaš život.

 

Autor: Ivana Šćekić

Izvori: Novonovo.info, Blog.eklinika.rs