Share
Efikasni načini da smanjite apetit

Efikasni načini da smanjite apetit

Kažu idealna porcija za ručak je šnicla veličine dlana i povrća na tanjiru u veličini pesnice. A kada to pojedete, stomak i dalje krči. Šta onda? Jer smanjenje apetita je korak do idealne linije…

apetit 02

Ponekad, ma koliko se trudili da se pridržavamo pravila zdrave ishrane, glad jednostavno ne možemo da suzbijemo. Sve na šta mislimo je onaj poslednji komadić torte u frižideru ili kesica čipsa. Ako nemate vremena da vodite dnevnik ishrane i beležite svaki zalogaj koji ste pojeli, pokušajte neke od trikova koje vam donosimo, a koji će vam sigurno pomoći da glad držite pod kontrolom.

1. Pojedite jabuku pre jela

Samo jedna jabuka dnevno pre glavnog obroka može da vam pomogne da suzbijete napade gladi. Istraživanje koje je pratilo ljude koji su se pridržavali ovog saveta pokazalo je da su oni u proseku unosili 187 kalorija dnevno manje od onih koji nisu jeli jabuke. Jabuke ne samo da sadrže dijetalna vlakna već i zahtevaju dugotrajnije žvakanje što dokazano izaziva sitost.

2. Popijte čaj i pričekajte pola sata

Većina nas zbog dosade, stresa ili emocija jede čak i onda kad ne oseća nikakvu glad. Pokušajte da u tim trenucima umesto da posegnete za keksom ili kesicom nezdravih grickalica popijete crni čaj. Istraživanja su pokazala da je kod 47 odsto ispitanika u ovim situacijama zabeležen pad hormona kortizola koji utiče na glad. Popijte čaj, pričekajte pola sata pa ako nakon toga još uvek osećate glad uzmite nešto da pojedete.

3. Dobro doručkujte

Preskakanje doručka možda zvuči kao sjajan način za unošenje manje kalorija dnevno, ali mnoga istraživanja su pokazala da je to daleko od istine. Dobar doručak može dovesti do smanjenog osećaja gladi i žudnjom za hranom tokom dana. Doručak bogat proteinima će vas dugo vremena držati sitima.

apetit

4. Pažljivo birajte hranu

Nije sva hrana jednaka i dobro pazite kako unosite kalorije. Na primer, 100 kalorija iz zobene kaše će vas mnogo više zasititi od 100 kalorija iz čipsa. Trik je u tome da pronađete hranu koja će vas najbolje zasititi sa ne tako mnogo kalorija. Zasitna hrana su namirnice bogate vlaknima i proteinima kao što su, pasulj, sočivo, krompir sa korom, orašasti plodovi, kokice, narandže i supa.

5. Šetajte

Onda kad osetite potrebu za slatkišima ili grickalicama izađite da prošetate 15-ak minuta. Jedna studija je objavila da su ljudi koji su šetali pre nego pojedu čokoladu, unosili pola kalorija manje od onih koji nisu šetali.

6. Mirisi

Mirisanje ugodnih aroma može da smanji glad, a kao najbolje su se pokazale arome narandže i vanile jer utiču na žudnju za slatkišima. Miris jasmina dokazano smanjuje želju za čokoladom, a pepermint nam potpuno suzbija apetit.

 

Izvor: lifepressmagazine