Share
Revolucionarni predlog zakona: Ako vam neko upadne u kuću i napadne vas, moći ćete da ga ubijete?

Revolucionarni predlog zakona: Ako vam neko upadne u kuću i napadne vas, moći ćete da ga ubijete?

Novim predlogom Sindikata zaposlenih policije moglo bi da se desi da onaj kome neko provali na posed može da se odbrani, a da za to ne odgovara! Iz policije su, naime, uputili dopis Vladi Srbije sa predlogom da se po hitnom postupku usvoji zakon o zaštiti privatne svojine, koji bi bio po ugledu na onaj koji postoji u SAD.

provalnik

Razlog za ovakvu meru sindikata policije je, kako navode, sve veći broj slučajeva u poslednje vreme gde su građani kažnjeni zato što su branili imovinu od provalnika. Oni smatraju da bi se njegovim usvajanjem smanjila stopa provalnih krađa i tragične posledice po građane i njihove porodice.

Kako smo svedoci da su se u prethodnim godinama događali tragični događaji da prilikom provalnih krađa stradaju građani i članovi njihovih porodica, a da se u mnogim slučajevima događalo da građani, štiteći svoje članove porodice i imovinu, nanesu telesne povrede ili liše provalnika života u samoodbrani, a da potom dobiju zatvorske kazne zbog zakonske regulative, Sindikat zaposlenih policije je predložio usvajanje zakona o zaštiti privatne svojine i pokrenuo peticiju“, piše u saopštenju.

SaopstenjeFoto: Facebook/Sindikat zaposlenih policije

Predlog zakona bi, kako saznaje Mondo, bio urađen po uzoru na američki koji predviđa da ako provalnik uđe u privatni posed, stan, kuću i tom prilikom napadne vlasnika i ukućane, da isti, u samoodbrani i zaštite života, ličnog integriteta i privatnog poseda, u slučaju nanošenja telesnih povreda ili lišenja života provalnika, nisu zakonski odgovorni.

provala kradja

Sindikat je pozvao sve svoje članove, zaposlene u MUP-u i sve građane da potpišu peticiju koja je postavljena na Fejsbuk stranici Sindikata zaposlenih u policiji, kako bi se usvojio ovaj zakon.

 

Izvor: Balkanspress.com