Share
Kako spasiti skvašen telefon na najbolji način

Kako spasiti skvašen telefon na najbolji način

Da, znamo, niste imali nameru da ga ubacite u kadu, bazen, more, WC šolju – dešava se – život je nepredvidiv. Ali, ne očajavajte, rešenje postoji!

telefon-plaza-more-pesak

U trenutku kad shvatite da vam je telefon pod vodom i dok se odmota film u glavi sa svim onim sadržajima koji će verovatno biti izgubljeni zauvek (jer, naravno, niste napravili rezervnu kopiju podataka), očajni uradićete bilo šta da biste telefon spasili.

Prvo, nemojte sušiti telefon fenom, rasklopite ga, protresite da sa njega odlete kapi vode i stavite ga u pesak za mačke. Da, onaj iz kutije u kojoj mačka radi ono što i svi mi u kupatilu. Nađite dovoljno peska, ubacite ga u kesu (najbolje bi bilo neku sa čvrstim zatvaračem), ubacite sve delove telefona u nju i ostavite telefon da odstoji u kesi (neko ga zove i posip za mačke) što duže – dan, dva, tri, koliko izdržite bez telefona.

Pokušajte i sa kesom pirinča!

Pirinac mobilni telefon

Odmah nakon potapanja telefona pristupite “operaciji” spasavanja, kako ne bi došlo do oksidacije na ploči i drugim delovima unutrašnje elektronike. Najbolje je otići u ovlašćeni servis vašeg aparata, ali ako trenutna situacija to ne dozvoljava pokušajte sledeće.

Kada vam telefon upadne u vodu prvo odmah izvadite bateriju (čak i ako je ona prazna)! Izvadite i SIM karticu! Sve vidljive delove telefona obrišite mekom krpom. Rastavite telefon onoliko koliko je to moguće i odstranite sve kapljice u unutrašnjosti.

Nemojte previše tresti telefon, kako se voda ne bi razlivala u unutrašnjosti!

Telefon ne sušite fenom!

Sušenje fenom će samo pogurati vodu tamo gde ona već nije dospela i napravićete još veću štetu. Koristite usisivač, upotrebite najtanji nastavak (onaj sa najmanjim otvorom za usisavanje), a ukoliko nemate usisvač ostavite telefon da se sam osuši, oko pola sata. Nakon usisavanja i/ili sušenja spustite telefon na mesto koje skuplja valgu – u činiju punu pirinča! Ostavite telefon ili smartfon tako makar celu noć i povremeno mešajte pirinač, kako bi zrna novog pirinča zamenila mesto sa onim zrnima koja su već pokupila višak vode.

Pomažu i kuglice!

Ukoliko ste u mogućnosti da pronađete više kesica sa kuglicama, koje se obično isporučuju sa garderobm i obućom, stavite ih oko telefona, i one mogu da pomognu u prikupljanju vlage – što više, to bolje! Zasićene kuglice su obično bele, a one koje još uvek mogu da prihvate vlagu su bezbojne, odnosno providne.

Dakle, najbolje što možete da uradite za telefon, ako vam upadne u vodu, jeste da:

1. Izvadite bateriju
2. Ne pokušavate da ga uključite
3. Ne pokušavate da ga punite odmah nakon brisanja vode
5. Očistite telefon detaljno i ako nemate kud dalje – upotrebite pirinač
4. Kada to postane moguće odmah odete u ovlašćeni servis svog telefona.

Ovako su šanse najveće da će sve biti u redu, ali  čak ni tada ne možete biti sigurni da će telefon raditi normalno ili da će raditi uobičajeno na duži vremenski period.

Nakon toga očistite telefon i trebalo bi da sve bude kao pre nego što ste ga šokirali susretom s vodom. Ova metoda je potvrđena u praksi i da je definitivno najbolja, a napominje da je i pirinač odlična alternativa, ali da je mačiji pesak bolje rešenje. Što bi se reklo, nakon “seanse” s posipom telefon će biti kao nov.

 

Izvor: Mondo.rs