Share
Jeste li znali koliko je ljubljenje zdravo?

Jeste li znali koliko je ljubljenje zdravo?

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazuju da razmena poljubaca s voljenom osobom ne samo da nas čini srećnim, već i čuva naše zdravlje

ljubav 02

Teško da na svetu postoji osoba koja ne voli da se ljubi, tako da neke posebne potvrde stručnjaka i nisu bile potrebne. Ipak, naučnici su otišli korak dalje i objasnili na koje sve to načine poljupci utiču na naš duh i telo.

Oni su došli su do saznanja da se u trenucima ljubljenja aktiviraju mehanizmi koji procenjuju zdravlje i genetsku kompatibilnost partnera ili partnerke. Znači, radi se zapravo o prirodnom mehanizmu koji utiče na izbor partnera, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Pored toga, ljubljenje ima još mnoge koristi. Možda baš nije adekvatna zamena za redovni fitnes, ali i ljubljenje troši kalorije, zateže mišiće lica i jača imunitet. A za onaj divni osećaj koji traje i kada odvojite usne od voljene osobe, zaslužan je oksitocin, hormon sreće, čije lučenje se podstiče poljupcima. Ljubljenje podstiče lučenje endorfina, hormona koji popravlja raspoloženje, kao i dopamina, koji povezuje partnere.

Ali tu nije kraj magičnim svojstvima poljubaca. Intenzivno ljubljenje pojačava i lučenje pljuvačke koja održava zube i desni zdravim. Uživajte u poljupcima što više i što češće jer, osim što će to produbiti vašu intimu i ljubav, ostaviće i niz pozitivnih zdravstvenih posledica.

 

Izvor: Telegraf.rs