Share
Šta je to sreća? Jednostavni saveti da budete srećniji!

Šta je to sreća? Jednostavni saveti da budete srećniji!

Iako je doživljaj sreće drugačiji za svakog od nas, nauka kaže da je dovoljno da pratimo nekoliko jednostavnih saveta i – bićemo srećniji.

sreca

Oko toga šta je istinska sreća moglo bi se raspravljati doveka, a verovatno se ni tad ne bismo saglasili. Ipak, iako je doživljaj sreće drugačiji za svakog od nas, nauka kaže da je dovoljno da pratimo nekoliko jednostavnih saveta i – bićemo srećniji nego što smo bili, šta god da pod tim podrazumevamo.

Kako razmišljate, tako će vam i biti. Pozitivan stav utiče na ishod svega čega se prihvatimo. Samo 10 odsto onoga što nam se dešava u životu je posledica onoga što uobičajeno podrazumevamo pod “sticajem okolnosti”. Preostalih 90 odsto zavisi samo od naših reakcija na ono što nam se dešava, i od odluka koje svakodnevno donosimo. Ako donosite prave odluke, rezultati će biti oni kakvima se nadate. Drugim rečima, vaš način razmišljanja mora biti pozitivan i konstruktivan. Sreća se gradi. A počinje od – ideje. O sreći, naravno. Koristite neprocenjivu moć sopstvenog uma.

Oslobodite se negativnih misli. Ljudi su različiti, i njihovi temperamenti su različiti. Ako se prepustite crnim mislima, ne možete očekivati da vas život iznenadi nečim lepim. Jedna od najjednostavnijih ali i najefikasnijih tehnika je da zapišete “crne” misli na papir, a onda ga fizički unišitite, iscepate ili zapalite ili tako nešto. Ako je primenjujete redovno, ova tehnika daje super rezultate, kažu psiholozi.

Zapisujte pozitivne misli. Budite zahvalni za ono što ste postigli u životu. Fokusirajte se na ono što vas čini srećnim. Beležite sitnice koje su vam izmamile osmeh.

Nemojte dopustiti da život prolazi mimo vas. Psiholozi sa Harvarda su sproveli eksperiment u kojem je učestvovalo 15.000 ljudi, i dokazali su da je sve što nam je potrebno da bismo bili srećni zapravo da budemo svesni svakog trenutka svog života. Da ne dopustimo dakle, da nas život “nosi”, već da – živimo. Tako nećemo propustiti sve one male stvari koje bi nam izmamile osmeh, samo kad bismo ih primetili. Osim toga, psiholozi savetuju da sami sebi oprostimo greške koje smo pravili u prošlosti i da se radujemo svakom novom danu.

Pomažite drugima. Posvetite malo svog vremena ljudima oko vas. U našoj je prirodi da budemo sebični, ali kad pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, srećniji smo nego kad mislimo samo na sebe.

Radujte se budućnosti. Razmislite o tome kako biste želeli da izgleda vaš život za godinu dana. Ili za pet godina od danas. Definišite prioritete, radite na njihovom ostvarenju i počinite da žvite sopstvene snove. Danas je dobar dan za to.

 

Izvor: Pressonline.rs