Share
Yuri Honing Acoustic Quartet na Nišvilu

Yuri Honing Acoustic Quartet na Nišvilu

Kvartret koji predvodi holandski saksofonista Yuri Honing, sigurno jedan od najznačajnijih evropskih muzičara, nastupiće na predstojećem Nišvilu u nedelju 14. avgusta. Članovi sastava su još i klavirista Wolfert Brederode, bubnjar Joost Lijbaart  i islandski kontrabasista Gulli Gudmundsson. Ovaj nastup se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Yuri-Honing-Quartet

Prema uticajnim publikacijama “Penguin Guide to Jazz on CD” i “Oxford Introduction to jazz” Yuri Honing je jedan nod najznačajnijih džez muzičara u zemlji koja ima izuzetno jaku džez scenu. Nastupao je u preko 90 zemalja širom sveta, a njegova diskografija broji 40 albuma. Na impresivnom spisku velikana svetske scene sa kojima je nastupao su i Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Ibrahim Malooff, Craig Taborn, Paul Bley… Godine 2001. dobio je nagradu the “Edison Jazz Award” (holamdski  Grammy) za album “Seven” a na kojem sviraju Paul Bley, Gary Peacock i Paul Motion, a 2012 – “Boy Edgar Prize” – najznačajnije džez priznanje u Holandiji.

Yuri Honing photo paul bergen speel

Yuri Honenig je pažnju svetske jazz javnosti skrenuo pažnju još  1996. godine kada je sa svojim triom objavio album “Star Tracks”. Još tada je nujegov stil ocenjen kao “izuzetno originalan miks džeza, pop muzike i nezapadnjačkih muzičkih tradicija”. Takođe je snimao i nastupao sa legendom holandskog džeza ili, kako ga često nazivaju “kumom holandske improvizovane muzike”) Mišom Mengelbergom, predvodio grupu “Orient Express” koja se bazirala na fuziji dđeza i tradicionalne muzike Srednjeg istoka, sa pijanistkinjom Norom Mulder snimio ciklus Šuberetovih pesama “Zimsko putovanje” (u originalu napisane za klavir i glas), kao i album u pratnji orkestra koji je kao dirigent i aramžer vodio Vince Mendoza. Londonski “Times” je još pre nekoliko godina konstatovao da je Yuri Honing “ jedan od najkreativnijih i najhrabrijih saksofonista u ovom trenutku”.

Kvartet koji vodi poslednjih nekoliko godina imao je turneje i nastupao na značajnim festivalima širom Evrope, Azije i Južne Amerike.

Početkom 2015 godine Quartet je objavio album “Desire” – najličniji Honingov album, a pod iticajem džeza, duhovne muzike, savremene pop muzike i moderne umetničke muzike. “Desire” ne samo da je od strane stručne javnosti  proglašen za najbolji jazz album godine već je i najprodavaniji album u Holandiji, a zvaično priznanje je usledilo početkom ove godine kada je Honing za  “Desire” dobio još jednu nagradu “Edison Jazz Award”.

Video:

 

Autor: Media Press