Share
Predstavljanje pametnog sata: Samsung Gear S2 (VIDEO)

Predstavljanje pametnog sata: Samsung Gear S2 (VIDEO)

Kako se svet smartfona razvijao, samim tim razvijao se i celokupan “smart” svet koji danas uključuje Smart TV uređaje, pa čak i Smart watches odnosno pametne satove. Na tržištu su trenutno najdominantnije tri platforme za Smart Watch, a reč je o Android Wear, Apple Watch o Samsung Tizen. Naravno opet je reč o onim najjačim kompanijama. Nedavno smo imali prilike da testiramo pametni sat, ali iz Samsung-ovog asortimana. Reč je o Samsung Gear S2.

Sat nam je stigao u interesantnom pakovanju u obliku valjka. Pakovanje je skroz belo, karton je jako kvalitetan, dok je Samsung izostavio većinu detalja u vidu slika i specifikacija. Jedino što smo mogli da zateknemo jeste logo kompanije sa imenom modela koji se nalaze na poklopcu. Nakon otvaranja prvo smo izvukli sat koji je bio čvrsto smešten unutar posebno napravljenog postolja koje ga je štitilo od potencijalnih oštećenja u toku transporta. Ispod postolja se nalazila prateća oprema koja uključuje punjač, USB kabl sa adapterom (fabrički su spojeni i ne postoji mogućnost uklanjanja), kratko uputstvo za upotrebu i dodatni par kaiševa za sat. Sve unutar pakovanja je imalo svoju pregradu te je sve bilo lepo ušuškano unutra što nam samo potvrđuje da se Samsung i oko pakovanja dosta potvrdio kako uređaj ne bi bio oštećen u toku transporta.

Nakon što su se Smart Watch uređaji po prvi put pojavili na tržište, dosta toga se eksperimentisalo pa su satovi bili različitih oblika kako sa četvrtastim dizajnom, tako i sa izduženim kućištem. Ipak kako nisu baš najbolje prošli na tržištu, kompanije poput Samsung-a su se okrenuli klasičnom okruglom dizajnu satova, što se pokazalo kao odličan potez. Uređaj dakle izgleda poput sasvim normalnog sata, ne predstavlja nikakav napor na ruci pogotovo neće predstavljati nikakvu razliku korisnicima koji konstantno nose satove. Pored toga kvalitet izrade je svakako na vrhunskom nivou. Pre svega kućište je napravljeno od čvrstih materijala koji ispunjavaju IP68 standarde što nam govori da je uređaj otporan na vodu i prašinu. Pored toga ekran je zaštićen Gorilla Glass-om treće generacije. Što se ekrana tiče reč je o Samsung-ovoj Super AMOLED matrici dijagonale 1.2 inča. Rezolucija je 360×360 piksela što rezultuje gustinom od 302 ppi čineći ovaj ekran jednim od najboljih na tržištu. Za kontrolu uređaj poseduje dva tastera na desnoj strani kao i jedan prsten o kome ćemo nešto kasnije.

Kod modela koji smo imali na testiranju kaiševi su napravljeni od gume te je uređaj jako prijatan kada stoji na ruci. Ipak nije sve tako savršeno jer smo imali neprijatan osećaj kada smo koristili sat po toplijem vremenu te se ruka u tom slučaju dosta brže znojila. Što se hardvera sata tiče (pomalo neverovatno, ali ipak je reč o Smart Watch uređaju) uređaj pokreće Exynos 3520 procesor sa radnim taktom od 1GHz i dva jezgra. Tu je još 512MB radne memorije što je sasvim dovoljno kao i 4GB interne memorije. Uređaj naravno nema USB konektor, mada smo ga ipak očekivali. Umesto toga baterija od 300mAh unutar uređaja se puni preko malog punjača koji smo dobili uz uređaj. Punjač puni sat bežičnim putem, dok se on sam povezuje putem USB konektora. Malih je dimenzija i pri dnu je gumiran kako ne bi bilo klizanja ili spadanja sata sa njega.

Uređaj se bazira na Samsung Tizen operativnom sistemu što je prvenstveno najveća razlika u odnosu na Android Wear uređaje. Bez obzira što je interfejs jako sitan, nismo imali problema sa ikonicama koje su takođe sitnije. Pored toga interfejs odnosno slika na satu je okrugla zbog kućišta, pa su i same ikonice raspoređene u krug. Tasteri sa strane koji se nalaze imaju dve opcije: jedan od njih vodi nazad “Back” dok drugi “Home” vraća interfejs na početni ekran. Takođe prsten koji smo spomenuli ima dosta interesantnih, ali i korisnih uloga. Kada je sat na početnom ekranu, okretanjem prstena levo uređaj nas vodi do notifikacija, dok kada smo okretali desno dobijali smo sve ostale opcije. Sam interfejs je jako prijatan, nudi odabir velikog broja pozadina u vidu časovnika te uz pravi odabir imali smo utisak da je reč o sasvim običnom satu, a ne o Smart Watch-u. Ono što je Samsung ostavio u sklopu softvera jeste SDK koji omogućava “Developerima” učestvovanje u daljem razvitku softvera.

Uređaj kao što smo rekli sadrži dosta aplikacija. Među njima spadaju aplikacije vezane za fizičku aktivnost kao što je S Health, merač otkucaja srca i broj napravljenih koraka. Tu su još S Voice, lista kontakta koji se najčešće koriste, zatim aplikacija za upravljanje muzikom i slično. Naravno da bi sve funckije uređaja bile dostupne nephodno je da sat bude uparen sa smartfonom. Iako je reč o Samsungovom modelu, smartfon ne mora biti izričito njihove proizvodnje. Ipak neki od zahteva moraju da budu ispunjeni kao što je 1.5GB slobodnog RAM-a i minimum Android 4.4 verzija. Uređaj mahom radi sa većinom smartfona, ali s obzirom da je reč o Samsung-ovom operativnom sistemu, ukoliko navedeni zahtevni nisu ispunjeni uređaj teško da će biti u funkciji. Zatim sa druge strane neophodno je vršiti podešavanje i na samom smartfonu odnosno neophodna je instalacija Samsung Gear aplikacije koja bi omogućila sporazumevanje sa satom. Zatim neophodno je da Bluetooth bude uključen, mada može raditi i povezivanje preko WiFi-a, ali je Bluetooth radio daleko bolje. Nakon povezivanja sat već može da koristi neke od najosnovnijih aplikacija kao što su SMS poruke, zatim čitanje mailova, dobijanje obaveštenja sa društvenih mreža itd.

Ipak tokom testiranja smo se suočili sa nekim nedostacima. Kao što je sada već poznato, sat koristi Tizen operativni sistem koji je donekle kompatibilan sa Android OS-om. Ipak manjak aplikacija je ostao prisutan, jer kompatibilnost svih Android aplikacija nije zadržana. Android Wear ih ima daleko više, no bez obzira na to aplikacije poput Facebook-a, Twitter-a, WhatsApp-a i slične radile su odlično. Ono što nam se jako dopalo jeste da smo mogli da primamo obaveštenja i da čitamo poruke preko ovog sata, a da pritom telefon bude u drugoj prostoriji. Tako smo ujedno mogli u jednoj sobi da radimo, a da imamo pregled dešavanja na našem smartfonu. Što se tiče baterije, već smo spomenuli da je reč o kapacitetu od 300mAh s tim što je baterija neuklonjiva. Pa autonomija je odlična, na testiranju smo pre svega koristili režim kada je uređaj konstantno uključen i povezan sa telefonom putem Bluetooth veze. U tom slučaju je sat radio puna dva dana. Sa druge strane prilikom nešto štedljivije upotrebe izvukli smo dan više tj. ukupno tri dana korišćenja. Sve u svemu baterija se odlično pokazala, a pritom ne zahteva previše vremena za punjenje.

Zaključak:

Samsung Gear S2 je jedan od trenutno naprednijih satova ove kompanije, te predstavlja veliki pomak u odnosu na prethodnike. Udoban je i lak, ne predstavlja napor tokom nošenja ali ume da bude neprijatan po velikoj vrućini. Srećom ti je bio dodatni par kaiševa. Što se platforme tiče, pa Samsung je i dalje tvrdoglav te se drži svoje platforme koja je koliko toliko kompatibilna sa Android-om, ali postoje ograničenja u vidu broja dostupnih aplikacija u čemu je Android Wear daleko bolji. Ipak putem ovog sata smo imali pristup svim obaveštenjima, služio nas je dobro te je uz to imao odličnu bateriju koja nas nije terala da brinemo da li će se sat ugasiti. Ipak cena je ono što baš i nije sitnica za ovaj uređaj jer iznosi 315€, ali za korisnike koji žele da isprobaju nešto novo verujemo da to ne predstavlja problem.
Specifikacije:

Proizvođač: Samsung
Model: Gear S2
Tip uređaja: Smart Watch (pametni sat)
Izrada: Stainless Steel
Tip ekrana: Super AMOLED

Always-on display

Rotirajući prsten

Dijagonala ekrana: 1.2″
Rezolucija ekrana: 360 x 360 px
Gustina ekrana: 302 dpi
Zaštita: Corning Gorilla Glass 3

IP68 sertifikat

Procesor: Dual-core 1.0 GHz
Čipset: Qualcomm MSM8x26
RAM: 512 MB
Interna memorija: 4 GB
SIM: Elektronski SIM (e-SIM)
Platforma Samsung Tizen
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth: v4.1
GPS: Da, sa A-GPS
Baterija: Li-Ion
Kapacitet baterije: 300mAh
Dimenzije: 51.8 x 44 x 13.4 mm
Težina: 51g

Zvanični sajt proizvođača: http://www.samsung.com/

Video pregled:

 

Autor: ITN Team

Izvor: Itnetwork.rs