Share
Privremene tetovaže omogućavaju korišćenje smartphonea (VIDEO)

Privremene tetovaže omogućavaju korišćenje smartphonea (VIDEO)

U budućnosti bi tetovaže mogle postati mnogo više od crteža i natpisa jer su naučnici razvili novu vrstu privremenih tetovaža visoke tehnologije, koje omogućavaju korišćenje smartphonea i aplikacija.

DuoSkin smart tattoos

Tetovaže nazvane DuoSkin su rezultat zajedničkog rada Tehnološkog instituta u Massachusettsu i Microsoft Researcha. One se nanose kao i ostale privremene tetovaže, napravljene su od zlatnih listova (ponekad i LED lampica), a izgledaju više kao nakit nego kao tetovaže.

Naučnici su naveli da se tetovaže mogu upotrebljavati za upravljanje drugim uređajima kao što su smartphone uređaji, korišćenje aplikacija, slanje podataka na druge uređaje, komunikaciju, a mogu se koristiti i umesto ekrana.

U dokumentima za prototip se ove tetovaže opisuju kao “kožna narukvica”. Tokom demonstracije su je povezali sa kompjuterom Arduino, koji je uparen sa muzičkom aplikacijom na smartphoneu. Pokretima prstom po tetovaži korisnik je mogao upravljati aplikacijom.

Duo-Skin-Tattoo

DuoSkin se može koristiti i za prikazivanje informacija, ali i za “razmenu osećaja” pomoću aplikacije za parove nazvane Couple Harmony. Tokom demonstracije je jedna osoba nosila “dugme za raspoloženje” na ruci, a pritisnula ga je kada je osećala ljutnju. Tada je zasvetlila tetovaža u obliku plamena koju je imala druga osoba.

Naučnici su razvili i tetovažu koja menja boju iz bele u crvenu u zavisnosti od tempereture tela.

DuoSkin tetovaza

Postoji i tetovaža sa NFC tehnologijom koja omogućava razmenu informacija dodirom ikonice smartphonea na tetovaži.

Video:

 

Autor: ITN Team

Izvor: Itnetwork.rs