Share
Temelj istinskog samopouzdanja: Kako biti gospodar svoga života

Temelj istinskog samopouzdanja: Kako biti gospodar svoga života

U životnom vrtlogu svakodnevice i borbi za sopstveno mesto pod Suncem svako od nas doživljava padove i uspone koji neretko imaju snažan odraz na naše osećanje samopouzdanja i samopoštovanja.

uspeh

Uticaj društva na odrastanje i formiranje ličnosti pojedinca je veoma snažan. U odraslom dobu on može biti prisutan kroz naše samopouzdanje, jer je činilac koji neretko predstavlja stub tog samopouzdanja. U takvom slučaju mi se osećamo uspešno i poštujemo sebe samo onda kada nas drugi hvale i pozitivno ocenjuju. U situacijama kada se susretnemo sa kritikom i neljubaznošću mi prebacujemo sebi i ocenjujemo sebe kao manje vredne pri čemu nam samopouzdanje biva poljuljano, a posebno u slučajevima kada nas kritikuje osoba čije mišljenje izuzetno cenimo. Tada se aktiviraju mehanizmi koji bi trebalo da odbrane čitavu našu ličnost i održe našu stabilnost, te mi, da bi opravdali pred sobom osećaj neuspeha i pada samopouzdanja, tražimo uzroke u spoljašnjem svetu. Tada osećamo da nismo gospodari svog života i da nemamo dovoljnu kontrolu nad njim, a sebe definišemo kao „žrtve okolnosti“.

Ovo osećanje nas zapravo uvlači u još dublji pad samopouzdanja, aktivirajući pritom negativan samogovor koga najčešće nismo ni svesni, a koji nas konstantno sapliće na putu ka bilo kom uspehu.

devojka-samopouzdanje

Kako izgraditi istinsko samopouzdanje

Prvi korak je da odbacimo model vrednovanja samog sebe kroz kriterijume koji su preuzeti iz društva i kulture i kroz poređenje sa drugima, da osećamo da vredimo samo ako smo po merilima drugih uspešni i da smo voljeni ako nas obasipaju komplimentima i pažnjom. To je zapravo ono što nam se nameće tokom odrastanja kroz uticaj društva na formiranje naše ličnosti, a za rezultat ima lažno samopouzdanje koje je krhko, zbog koga upadamo u razne probleme.

Dakle, svako od nas je osoba za sebe, celina, autentično biće koje ima pregršt iskustava, osećanja, misli, genetskih predispozicija, sposobnosti i talenata. Kao takva celina, svako od nas je jedinstvena ličnost i apsurdno je da se poredimo sa drugima. Uvek ima boljih i gorih od nas. Ako se poredimo sa boljima osuđeni smo na razočarenje. Ukoliko se pak upoređujemo sa gorima od sebe, ulazimo u rizik da se čitava naša umišljena superiornost razbije pri narednom poređenju sa nekim ko je bolji od nas. Ono što je dobro za jednu osobu u njenom aktuelnom okruženju ne mora biti dobro za drugu čija je aktuelna stvarnost drugačija.

devojka-samopouzdanje 02

Temelj istinskog samopouzdanja je pozitivan stav prema sebi.Osoba sa istinskim samopouzdanjem nema strah od javnog nastupa, nije u sukobu sa sobom, voli sebe i ne trudi se da impresionira ljude u svom okruženju.

Prestanite da se poredite sa drugima i pružite sebi šansu da postanete istinski vlasnik svoga života. Tako ćete uštedeti više energije, nećete se osećati nezadovoljno i frustrirano, pružiće Vam se prilika da istinski volite i cenite sebe. Stvorićete sebi priliku da se potpunije angažujete na rešavanju problema koji su ranije naizgled bili nerešivi i posvetićete više vremena sebi.

Drugi korak je da odustanete od navike da sebe cenite kroz uspeh i neuspeh koji su vezani za Vaše ciljeve, a ne za Vašu ličnost. Pružite sebi mogućnost da se menjate, da rastete kroz svoja iskustva, ma kakva ona bila. Jer sve u životu ima dve strane, a isključivo od Vas zavisi na koju ćete se od njih fokusirati.

Dozvolite sebi da se Vaše mišljenje razlikuje od mišljenja i stavova drugih ljudi. Od drugih možete biti informisani, ali odluke koje se tiču Vašeg života samo su Vaše.

Zagospodariti svojim životom nije lako, ali je moguće. To je prva misao koja, ukoliko je u nama prisutna dovoljno dugo, može postati motiv za promenu. I nije nemoguće opet živeti punim plućima i uspešno se nositi sa preprekama u životu. Ta mogućnost treba da bude vetar koji će nas nositi kada odlučimo da razvijemo svoja jedra i da opet budemo gospodari svog života.

Verujte sebi, cenite sebe. Prihvatite sebe u sveukupnoj svojoj nesavršenosti. I uvek imajte na umu da je svako od nas unikatno remek delo prirode.

 

Autor: Dragan Antić

Media Press