Share
Upozorenje: Ne otvarajte ovu SMS poruku – „Spaliće“ vam telefon!

Upozorenje: Ne otvarajte ovu SMS poruku – „Spaliće“ vam telefon!

Pripazite na buduće SMS poruke, jer u njima se možda krije malver (zloćudni softver) koji bi mogao da vam „sprži“ telefon.

sms-poruke-dopisivanje

Sigurnosna kompanija „Heimdal Security“ otkrila je da hakeri šalju SMS poruke vlasnicima Android telefona u kojima ih obaveštavaju da su dobili MMS poruku. Ako  žele da je vide, moraju da kliknu na link u poruci. A onda je prekasno…

Link ustvari vodi na stranicu gde će se automatski instalirati „Tor“ aplikacija koja hakerima otvara vrata vašeg telefona. Nakon instalacije malvera nazvanog „Mazar BOT„, telefon će automatski poslati poruku na iranski telefonski broj u kojoj stoji samo „hvala“.

Hakeri, pak, od tog trenutka mogu da rade šta žele sa vašim telefonom. Osim što mogu da šalju SMS poruke i obavljaju telefonske pozive, mogu i jednostavno da izbrišu sve podatke s telefona. Ako žele, mogu da špijuniraju vlasnika telefona, probiju dvostruku autentifikaciju potrebnu za logovanje na Fejsbuk, Gmail…

Ovakav malver otvara im i pristup vašim bankovnim računima, pod uslovom da imate instaliranu neku banking aplikaciju, ali i ostalim informacijama koje vlasnik telefona koristi za pristup drugim stranicama.

Srećom, zaštita od novog malvera je vrlo jednostavna – nemojte da kliknete na link u poruci. I to je sve.

Ako pak mislite da ste već kliknuli na ovakav link, što pre promenite lozinke za vaš email, Fejsbuk, i ostale servise i društvene mreže koje koristite.

 

Izvor: Web-tribune.com