Share
Fejsbuk prikuplja vaše podatke čak i onda kada ne koristite mobilni

Fejsbuk prikuplja vaše podatke čak i onda kada ne koristite mobilni

Društvena mreža Fejsbuk može da prisluškuje svoje korisnike putem njihovih pametnih mobilnih telefona, otkriva Keli Burns, profesorka masovnih komunikacija na univezitetu na Floridi.

facebook-01-a

Aplikacija ove društvene mreže može da sakuplja sve podatke sa vašeg mobilnog telefona, uključujući kontakte, fotografije, dokumenta…ali takođe ima opciju da pomoću mikrofona prikuplja i audio-materijal, čak i kada ne razgovarate. Tako da, ukoliko sedite u kafiću i ćaskate sa prijateljima dok vam telefon stoji na stolu, budite sigurni da Fejsbuk ima mogućnost da čuje o čemu u tom trenutku pričate.

Iz Fejsbuka kažu da je tačno da aplikacija ima tu mogućnost, ali samo kao način da sazna interesovanja korisnika u pogledu filmova i muzike, kako bi ima kasnije na toj društvenoj mreži ponudila sadržaj koji bi mogao da im bude zanimljiv. U prevodu, da servira oglase.

Priča o prisluškivanju postala je aktuelna kada je sve više ljudi primetilo da im se na Fejsbuku pojavljuju oglasi za prodaju baš onih stvari o kojima su nedavno pričali, prenosi britanski “Independent”.

Britanski list kontaktirao je sedište Fejsbuka, a PR ove kompanije rekao je sledeće:

– Tačno je da Fejsbuk može da sakuplja audio-podatke pomoću mikrofona na smartfonima, ali te informacije ni u kom slučaju ne koristi za serviranje oglasa baziranim na interesovanjima korisnika, demografskim i ostalim faktorima.

Takođe, Fejsbuk je eksplicitno na svom sajtu naveo da “ne snima razgovore”, ali da “koristi audio snimke kako bi identifikovao šta se događa oko telefona”. Ova funkcija navodno služi kako biste lakše postavljali stvari na vaš profil, prostom identifikacijom zvuka Fejsbuk bi automatski objavio na vašem statusu šta trenutno slušate ili gledate. Ipak, ova funkcija uznemirila je mnoge, uključujući i profesorku Bruks.

Za sada, ova opcija Fejsbuka navodno je omogućena samo u SAD. Inače, društvena mreža se na udaru zbog ove opcije našla još 2014. godine, kada je na kritike zbog prevelikog zadiranja u privatnost odgovorila da su tvrdnje da “telefon uvek sluša” preterane i netačne. U jeku novih saznanja, ispostavilo se da te optužbe ipak nisu daleko od istine.

 

Autor: Vladimir Filipović

Izvor: Blic.rs