Share
Korisni saveti za vozače: Ako morate na put, bez ovih stvari nigde ne krećite

Korisni saveti za vozače: Ako morate na put, bez ovih stvari nigde ne krećite

Javno preduzeće “Putevi Srbije” pozvalo je večeras vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo

saveti-za-vozace-tokom-zimske-voznje

“Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te apelujemo na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji”, navodi se u saopštenju “Puteva Srbije”.

Kako se dodaje, najopterećeniji su putni pravci prvog prioriteta – auto-putevi – na kojima se preporučuje oprezna vožnja.

Na putnim pravcima kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Kosova, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Čačka…

“Putevi Srbije” objavili su i da kod Zaječara duva jak severozapadni vetar koji na putevima prvog prioriteta stvara smetove do 50 cm, a na putevima drugog i trećeg prioriteta i do jednog metra.

voznja-zimi

ŠTA JOŠ DA PONESETE KAD PUTUJETE PO SNEGU I NISKIM TEMPERATURAMA

Gorska služba spasavanja Srbije je navela listu potrebnih predmeta koji vam bukvalno mogu “spasiti glavu” u slučaju da ostanete zavejani u automobilu.

Pored zimske opreme, gorska služba preporučuje da nosite lopatu, vodu, hranu i ćebe. Takođe, savetuju da krenete punog rezervoara jer u slučaju da morate da čekate, potrošićete dosta goriva na rad motora i grejanje.

“Morate da vodite računa da je auspuh slobodan dok vam radi motor, a kola miruju, da ne bi došlo do gušenja ugljen monoksidom iz izduvnih gasova”.

Među korisnim stvarima koje mogu da stanu u džep, a treba da ih imate uz sebe, naveli su: sveće i upaljač, pištaljku, baterijsku lampu, napunjen mobilni telefon, čokoladu ili drugi slatkiš, perorez i astrofolija.

Oni koji su ranije imali neprijatnih iskustava, kažu čak da je dovoljna jedna sveća, veličina slavske, da ugreje temperaturu u kolima i do 10 stepeni. Osim toga, ona je odličan svetlosni izvor ako vas “uhvati” mrak.

Pa vi vidite da li ćete po ovim hladnim temperaturama da krećete na put bar bez nje.

 

Izvor: Telegraf.rs