Share
Recenzija filma ‘Assassin’s Creed’

Recenzija filma ‘Assassin’s Creed’

Dobro poznata franšiza video igrica „Asassin’s creed“ je zahvaljujući velikom budžetu i jako dobroj glumačkoj ekipi imala sve preduslove da postane prva uspešna filmska adaptacija – ali da li je uspela da opravda očekivanja gledalaca?

assassins-creed-plakat

Kada svi veruju u istinu, znači da ništa nije istina. Ako verujemo ovim rečima, onda je „Asassin’s creed“ jedna velika laž. Odrastao sam uz ovu „Ubisoftovu“ franšizu i imao velika očekivanja. Nažalost, po mene, Kalum Linč nije opravdao očekivanja koja sam projektovao kroz Dezmonda Majlsa.

Jula 2012. godine „Ubisoft“ je objavio da će ekranizovati svoju „zlatnu gusku“, nakon debakla sa „Assassins Creed Unity i Syndicate“, koji je izašao godinu dana kasnije, lišeni smo „pentranja“ po zgradama i rušenju Apsterga iznutra, 2016. godine nismo videli izdanje AC, a izlazak igre pomeren je za jesen 2017. godine. Ipak smo dobili film. Međutim, da li je vredno čekanja?

assassins-creed-movie

Jeste, ali baš i nije. Priča je smeštena u 2016. godinu, sa povremenim osvrtom kroz Animus u kome Kalum Linč sinhronizuje sećanja svog dalekog pretka Agilara, smeštenog u Španiji tokom 15. veka. Scenario potpisuje Majkl Lesli, a režiju Džastin Kurcel. Glumačku ekipu predvodi Džeremi Ajrons, Majkl Fasbender i Marion Kotijar. Priča je pre svega prilagođena onima koji se do sada nisu susretali sa Asassinsima i Kodeksom tajnog bratstva. Film gledaoce lagano uvodi u svet Animusa i Apsterga, mišljenja sam da će ovaj film oduševiti sve one koji tek otkrivaju ovaj svet, dok ćemo mi koji smo proveli godine uz Ecia, Altajira i Desmonda osećati kao da smo uzalud potrošili dva sata.

maxresdefault

Ne mogu reći da sam razočaran filmom, međutim, daleko da mogu biti zadovoljan. Potajno sam se nadao da će „Ubisoft“ uspeti tamo gde su mnogi pre njega posrnuli, ali ni AC ne može da se pohvali da je razbio prokletstvo ekranizovanih igrica, definitivno jeste korak napred, ali mnogo toga nedostaje.

Ono što može da raduje jeste način na koji se film završio, što ostavlja nadu da će naredni deo napraviti skok sudbine koji je prvom izmakao.

assassins-creed-mp-01

Ocena filma: 3,9

Video:

 

Recenzent: Aleksandar Ilić – Media Press