Share
Kako da ‘oborite’ povišenu temperaturu

Kako da ‘oborite’ povišenu temperaturu

Povišena temperatura je znak da u telu postoje štetni mikroorganizmi koji su izazvali određenu virusnu ili bakterijsku infekciju, i da organizam pokušava da se od njih odbrani.

kako spustiti visoku telesnu temperaturu

Temperatura zaustavlja uzročnike bolesti, sprečava njihovo širenje i istovremeno jača i oporavlja imuni sistem.

Nije, međutim, svaka temperatura opasna, i ona kada su u pitanju virusne infekcije traje uglavnom dan ili dva. Razloga za zabrinutost ima ukoliko traje duže od tri dana i često prelazi 39 stepeni Celizijusovih, tada bi trebalo da se obratite lekaru.

U međuvremenu ovih nekoliko saveta može da vam pomogne da je sami uspešno snizite.

Tuširanje

Dodatno utopljavanje kada je telesna temperatura povišena potpuno je nepotrebno, jer može da dovede do dodatnog povećanja temperature, naročito kod male dece. Umesto toga trebalo bi da imate što manje garderobe na sebi, najbolje pamučnu majicu, pidžamu i čarape. Posle skidanja viška odeće, neophodno je da se istuširate mlakom vodom, jer ono u većini slučajeva kada je temperatura niža od 38,5 može da „obori“ temperaturu.

Masiranje alkoholom

Za skidanje temperature možete da koristite i alkohol, jer njegova svojstva brzo „izvlače“ groznicu. Neophodno je da celo telo izmasirate, a naročito obratite pažnju na pulsna mesta kao što su prevoji na podlakticama, jame iza kolena i zglobovi iznad dlanova. Ukoliko nemate alkohol, od koristi mogu da budu i obloge od hladne vode, koje takođe treba stavljati na pulsna mesta.

Što više tečnosti

Važno je da tokom groznice uzimate što više tečnosti, i to najbolje vodu. Povišena temperatura dovodi do ubrzane potrošnje energije u telu jer se ono bori protiv infekcije, a samim tim se povećava i potrošnja vode u organizmu. Kako ne bi došlo do dehidratacije preporučuje se da uzimate na svakih desetak minuta po koji gutljaj vode.

Lekovi

Najefikasniji način za borbu protiv povišene temperature su, naravno, lekovi. Na tržištu postoje mnogobrojni medikamenti koji mogu da pomognu, najčešće se propisuju ibuprofen, paracetamol i aspirin. Oni sadrže supstance koje snižavaju visoku temperaturu, a istovremeno ublažavaju i bolove u mišićima koji se javljaju tokom ovog stanja. Lekari savetuju da bi deci lek trebalo da date tek kad temperatura pređe 38 stepeni Celzijusovih, a do tada pokušajte da oborite temperaturu prirodnim metodama.

Povišena telesna temperatura opasna za trudnice i srčane bolesnike

Povišena telesna temperatura može da bude opasna za ljude sa oboljenjima srca i krvnih sudova, jer dodatno opterećuje ove organe. Groznica, takođe, može da pogorša stanje kod osoba koje boluju od respiratornih bolesti, jer su potrebe za kiseonikom tada veće. Rizična je i za trudnice, i zato kod njih, kao i kod osoba sa respiratornim i kardiovaskularnim problemima, temperaturu treba spustiti što pre.

 

Autor: V.V.

Izvor: Novosti.rs