Share
Koncert Amire Medunjanin u Nišu

Koncert Amire Medunjanin u Nišu

Svetski priznata pevačica sevdalinki Amira Medunjanin, nakon nedavno ispunjenog beogradskog Sava centra, nastavlja promociju novog albuma “Damar” turnejom u okviru koje 30. marta nastupa u Domu vojske u Nišu od 20 sati.

Amira Medunjanin koncert u Nisu

Prodaja ulaznica počela je od ponedeljka, 6. februara na biletarnici Doma Vojske (Sinđelićev Trg b.b.) i u Energy music shop-u (TPC Kalča – prizemlje). Cena karata je 1.000 dinara za parter i 900 dinara za mesta na balkonu.

Datumi Amirine turneje su: 4. marta Kulturni centar Zrenjanin, 5. marta Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, 15. marta Dom kulture Čačak, 16. marta Dom sindikata u Kragujevcu, 26. marta Kulturni centar Pančevo, 27. marta Narodno pozorište u Užicu, 30. marta Dom vojske u Nišu i 31. marta Kulturni centar Smederevo.

“Istinska emocija će uvijek dotaći ljude ako slušaju pjesmu otvorenog srca. Tako prava muzika svugdje stiže do svojih ljudi. Ako tada krene i koja suza, to je normalno. Ljudi smo od krvi i mesa, nismo od kamena. Bitno je da vjerujemo riječima i osjećaju koji se kroz pjesmu priča. Vidimo se u martu”, poručuje Amira.

Amira Medunjanin 01

Uz Amiru na predstojećoj turneji nastupaju gitarista Ante Gelo i kontrabasista Zvonimir Šestak.

Na novom albumu “Damar” (2016), koji je na CD-u u Srbiji objavila promoterska kuća Long Play, Amira je snimila “Kad ja pođoh na Bembašu”, “Šta ćemo ljubav kriti”, “Vjetar ružu poljujkuje” i druge sevdalinke i tradicionale sa naših prostora, dajući im novim aranžmanima nove obrise i boje.

Prvi put u karijeri snimila je dve nove, autorske kompozicije – “Pjevat ćemo šta nam srce zna” napisao je sarajevski sevdalija Damir Imamović, a druga je naslovna “Damar” na muziku gitariste Boška Jovića i stihove Marije Karaule Krznarić.

Amira Medunjanin Album Damar

“Damar ima više značenja. Između ostalog to je žila kucavica, bilo, životna energija… Meni su to sve ove pjesme. One me čine živom. Nije mogla biti bolja riječ za sve što radim”, objašnjava Amira.

Amira Medunjanin 01

“Amira Medunjanin je najbolji predstavnik sevdaha, melanholične i emotivne narodne muzike Bosne. Sjajna je ne samo zbog svog čistog i bolnog glasa, već i zbog načina na koji drži ravnotežu između poštovanja prema starinskoj izvedbi i eksperimenta” – Robin Denselow, Guardian.

“Bosanska pevačica je snimila nekoliko sevdah albuma pre ovog, ali od svih ‘Damar’ najviše ispunjava” – David Honigmann, Financial Times.

“Skoro predsedničku auru ima bosanskohercegovačka pevačica i humanitarka na crno-beloj fotografiji koja krasi omot njenog šestog albuma. Teško da je i sadržina (albuma) mogla biti manje samouverena i suptilno moćna” – Howard Male, Songlines.

Amira Medunjanin 02

Video:

 

Autor: Veroljub Vecko Radojković – Media Press